Catalunya es prepara per entrar en fase d’emergència per la sequera, cosa que es preveu que pugui passar a mitjans de gener, i una de les mesures que s’aplicaran, si no plou, serà el tancament de les dutxes de les instal·lacions esportives que utilitzin aigua per regar els camps de futbol o bé omplir o reomplir piscines, sempre que no compensin l’aigua que gasten. El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, que dimarts va anunciar les mesures que aplicarà el Govern, ha reconegut aquest dimecres que “em vaig equivocar a l’hora d’explicar-me”, el que ha provocat que alguns interpretin que es tancaran els vestidors i els esportistes no es podran dutxar. Però això no és ben bé així. Mascort ha fet un tour per diverses emissores de ràdio per desfer l’equívoc i deixar les coses ben clares. La prohibició d’utilitzar les dutxes està condicionada al fet que els clubs o les instal·lacions reguin o omplin (o reomplin) piscines: "El que direm a la instal·lació és 'si voleu continuar regant els camps de futbol o reomplint piscines per fer esports, l’aigua que gasteu allà l’estalvieu a les dutxes’”, li ha dit a Jordi Basté a El món a RAC1.

El Govern reinterpreta el pla especial de sequera

“Està bé reconèixer quan t’equivoques, i crec que jo ahir no em vaig expressar bé. A la nota de premsa que vaig passar l’explicació escrita està molt clara, però jo no ho vaig saber dir bé ahir en el faristol”, ha dit Mascort davant els micròfons de la Cadena Ser. El conseller d’Acció Climàtica ha reconegut que “el pla especial de sequera, que es va aprovar l'any 2020 en el qual va participar molta gent, diu explícitament que en entrar en emergència no es poden omplir piscines i no es poden regar camps de futbol”. Però el Govern fa una reinterpretació perquè, per modificar substancialment aquest document normatiu, “es necessita un procés administratiu que pot arribar a durar un any”. I Davant l’experiència viscuda durant la Covid-19, Mascort ha explicat que cal pensar “en els joves i adolescents, que es van veure bastant més afectats pel confinament” i en la seva salut mental. “Per això, que diem nosaltres? Intentem salvar la pràctica de l'esport. Com ho podem fer amb aquests que han d’omplir piscines, reomplir piscines o han de regar camps de futbol? Compensant l’aigua que gasten. Jo he dit ‘tancarem tots els vestidors’, és veritat, em vaig equivocar, no és això el que farem”.

Barça, Espanyol o Girona, sense excepció

“Entenem que tots els clubs tindran el sentit comú i el mirament de regar el menys possible, els dies de partit, no pels entrenaments, per exemple, i aquesta aigua que gasteu compenseu-la als vestidors”, ha explicat Mascort, que també ha assegurat que no hi haurà excepcions i els clubs professionals, com el Barça, l’Espanyol o el Girona, també seguiran aquestes restriccions. "És el mateix cas. Si han de regar el camp el dia de partit, segur que ho compensaran amb les dutxes de la ciutat esportiva. No tinc cap dubte que ho faran", ha dit Mascort convençut.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!