Junts ha estat contundent aquest dimarts després de conèixer-se l'informe que està treballant la comissió Pegasus del Parlament Europeu. Un escrit que no ha deixat ningú indiferent i que ja ha generat una onada de reaccions per part de l'independentisme, ja que s'hi assenyala l'Estat com a responsable del CatalanGate en l'espionatge a una seixantena de personalitats del moviment independentista. Davant d'aquest informe, la portaveu de Junts, Mònica Sales, ha sentenciat que s'evidencia "de manera molt clara" en quina situació es troba Espanya i com ha espiat els seus ciutadans. "La dimensió del CatalanGate és cada dia més preocupant", ha advertit. L'informe conclou, de fet, que "basant-se en una sèrie d'indicadors, s'assumeix que la vigilància dels objectius catalans es va dur a terme per part d'autoritats espanyoles, principalment en relació amb l'1 d'octubre del 2017, dia del referèndum d'independència de Catalunya, i esdeveniments posteriors".

Sales no s'ha quedat aquí, i també ha volgut assenyalar directament al PSOE, recordant la seva reacció quan va destapar-se l'escàndol a l'abril. "Primer ho va negar, després ho va justificar i després es van presentar com a víctimes", ha llançat, en referència al fet que el president Pedro Sánchez i la ministra de Defensa, Margarita Robles, van al·legar que també havien estat espiats amb Pegasus. També ha criticat els socialistes pel fet que van sumar-se a la dreta del Partit Popular, Vox i Ciutadans per tal de tombar una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats que permetés esclarir els fets. Així, ha llançat una exigència al govern espanyol i, en concret, al PSOE: que accepti una comissió d'investigació i assumeixi les seves responsabilitats polítiques. "Esgotarem totes les vies polítiques i judicials perquè aquest atac a la democràcia no quedi impune".

La presidència espanyola de la UE, una oportunitat

I és que la vulneració de drets per part de l'Estat continua sent "una realitat", ha lamentat la portaveu. També, ha dit, en referència a l'exili, que és "la pedra a la sabata" que evita la pretesa normalitat i que el govern espanyol voldria superar. Aquest dilluns, els grups parlamentaris de Junts al Parlament, al Congrés, al Senat i a l'Eurocambra van reunir-se a Brussel·les per tal de teixir una estratègia de cara a la presidència espanyola de la Unió Europea, durant el segon semestre del 2023. Aquesta serà l'ocasió que vol aprofitar Junts "a fons" per denunciar la situació a Catalunya, així com la "vulneració de l'estat de dret" a Espanya en el marc del pols independentista. La intenció és assenyalar qüestions concretes relatives al repartiment de fons europeus o a la imposició judicial d'un 25% de castellà a les aules, però també per retreure un "doble estàndard" que a vegades apliquen les institucions europees, com demostra el fet que no s'hagi enviat a Espanya una missió per investigar el cas Pegasus. "Hem de denunciar que és un cas de manca d'imparcialitat que el Parlament no es pot permetre", va denunciar Toni Comín.