La presidència espanyola de la UE, durant el segon semestre del 2023, serà l'ocasió que vol aprofitar Junts "a fons" per denunciar la situació a Catalunya, segons ha explicat l'eurodiputat Toni Comín, després de participar a la reunió que avui han celebrat a Brussel·les els grups parlamentaris de Junts al Parlament, al Congrés, al Senat i a l'Eurocambra.

Comín ha explicat que els parlamentaris de Junts es coordinaran a les diferents cambres per denunciar "vulneració de l'estat de dret" a Espanya en el marc del pols independentista, per assenyalar qüestions concretes relatives al repartiment de fons europeus o a la imposició judicial d'un 25% de castellà a les aules, però també per retreure un "doble estàndard" que a vegades apliquen les institucions europees, com demostra el fet que no s'hagi enviat a Espanya una missió per investigar el cas Pegasus. "Hem de denunciar que és un cas de manca d'imparcialitat que el Parlament no es pot permetre", ha denunciat.

Gol a Aragonès

Pel que fa el català, Comín s'ha referit a la visita que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va fer a Brussel·les per reunir-se amb el comissari de Justícia, Didier Reynders i l'advertiment que aquest li va fer sobre l'obligació de complir les decisions judicials. "És molt inquietant que el president de la Generalitat es reunís amb Reynders i que el titular fos que Reynders li exigia el compliment del 25% de castellà a l'escola", ha retret l'eurodiputat, que ha comparegut acompanyat dels representants del partit al Parlament, Congrés i Senat, Albert Batet, Míriam Nogueras i Josep Lluís Cleries.

Segons Comín, "no es pot deixar la porteria buida d'aquesta manera, anar a Brussel·les i que al final serveixi perquè el comissari marqui un gol d'aquesta magnitud i que els que passi sigui un toc d'atenció de l'executiu europeu a l'executiu català perquè apliqui una sentència que no s'ha d'aplicar".

Junta Electoral

Pel que fa l'informe que la setmana passada va fer arribar la Junta Electoral Central (JEC) al Parlament Europeu denegant les credencials com a diputats a Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Jordi Solé i al mateix Comín, l'eurodiputat ha advertit que demostra que la JEC s'ha situat en rebel·lia davant de la justícia europea, que va avalar els escons dels eurodiputats. "S'ha posat de manifest més que mai la incompatibilitat entre reglament PE i algunes disposicions Llei Electoral espanyola", ha sentenciat.

Segons l'eurodiputat, quan el reglament del Parlament Europeu parla del tràmit d'acreditació de credencials dels diputats, el que està demanat als Estats és que certifiquin que el diputat no incorre en incompatibilitat amb altres càrrecs, atès que és cada país qui estableix el seu propi règim d'incompatibilitats. Per contra, la JEC ha esgrimit un argument que contradiu el Tribunal General de la UE.

Durant la compareixença, Comín ha acusat la Junta de situar-se en rebel·lia davant de la justícia europea i ha mostrat la confiança que la presidenta del Parlament, Roberta Metsola, es limiti a aplicar el reglament. "Les incompatibilitats de càrrecs no tenen res a veure amb condicions afegides que pretenen usar per impedir un dret fonamental, que és el dret a representació política", ha retret.

Comín s'ha referit també a la reforma del delicte de sedició -"la veritable homologació amb els estats més avançats en drets i llibertats seria la derogació"- i a les declaracions de l'exministre José Barrionuevo sobre els GAL -"els GAL són incompatibles amb la UE. És incompatible el terrorisme estat amb formar part club democràcies que conformen UE"-.