El grup parlamentari de PSC-Units ha sol·licitat la compareixença de la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, al Parlament perquè expliqui quina és la situació de Catalunya davant de la sequera després de l'entrada de 224 municipis en fase d'excepcionalitat . En roda de premsa des del Parlament, la portaveu del PSC, Alícia Romero, ha lamentat que des del 2010 el pressupost de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) s'ha reduït un 48%, en inversions, la reducció és del 75%, ha dit, i ha advertit que no invertir en l'aigua porta a "prendre decisions complexes". A l'espera de fixar el vot al decret llei del Govern per fer front a la sequera, Romero ha reclamat a l'executiu d'ERC un "gir de 180 graus" en política de l'aigua i ha criticat el règim sancionador als ajuntaments. 

En la mateixa línia s'han expressat des del grup parlamentari de Junts per Catalunya, que aquest divendres al matí ha entrat una petició de compareixença al Parlament de la consellera perquè doni les explicacions oportunes sobre la gestió del Govern de la Generalitat per fer front a la greu sequera. Junts per Catalunya considera que l’executiu del president Aragonès ha d’afrontar aquest problema, que és la disminució de les precipitacions a la conca mediterrània, amb mesures estructurals. Per això, demana que l’Executiu "escolti i consensuï les accions necessàries amb els ajuntaments, els partits i les entitats socials i econòmiques del país". Junts per Catalunya recorda que la seva formació ha presentat diferents esmenes als Pressupostos de la Generalitat per fer front a la sequera, com és l’ampliació de la dessalinitzadora del Prat o la petició de millores de la xarxa d’abastament d’aigua i tractament d’aigües residuals. 

La consellera assegura que el decret "no vol penalitzar ningú"

La consellera d'Acció Climàtica ha assegurat que el decret de sequera és una "caixa d'eines" que "hem de poder obrir" però que no té "vocació de penalitzar ningú", en el cas que s'incompleixin les restriccions de l'ús d'aigua. "L'aigua és un bé escàs, i si hi ha algú que no compleix reiteradament sí, però no hi ha cap vocació en absolut de penalitzar", ha dit durant un acte a Castelló d'Empúries (Alt Empordà). Malgrat això, ha precisat que vetllaran perquè es compleixin les restriccions i que cal conscienciació. La consellera també ha dit que estan treballant en mesures per fer front a la situació i en "inversions que tenen diverses vessants com la dessalinització però també els ajuts directes per ajudar els ajuntaments".

En aquest sentit, ha dit que estaran al costat de les comunitats de regants, un dels sectors més afectats, per ajudar-los a modernitzar les instal·lacions i "en el que sigui necessari. "Però tots hi hem de posar de la nostra part perquè és una situació que és encara pitjor que la que es va viure l'any 2008. Podem dir que en 29 mesos de sequera tenim els embassaments al 28%", ha remarcat. El decret d'excepcionalitat per la sequera que va entrar en vigor dimecres limita l'abastiment d'aigua a 5,9 milions d'habitants a causa de la sequera, que es restringirà a un màxim de 230 litres per persona i dia.

L’entrada en l’escenari d’excepcionalitat al sistema Ter-Llobregat i a l'aqüífer Fluvià Muga suposa un pas més en la reducció d’aigua en alguns usos, com la reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles, la reducció del 15% per a usos industrials, la reducció de l’aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg) i la prohibició del reg de zones verdes, públiques i privades (només es permetrà l’aigua per mantenir viu l’arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores). També es prohibeix la neteja de carrers amb aigua potable. Paral·lelament, s'aprovarà el decret Llei de sequera per a protegir els abastaments d'aigua, donar rang jurídic per agilitzar tràmits per a les actuacions que s'hagin de dur a terme, a més de dissuadir i penalitzar els possibles incompliments.