Dos dies després de les eleccions generals, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana han anunciat un acord per governar plegats l'Associació Catalana de Municipis (ACM). El pacte, firmat aquesta setmana, concreta que la presidència l'ocuparà Junts i la vicepresidència primera serà per als republicans. En un comunicat, ambdues formacions sostenen que aquest acord representa una "clara aposta pel municipalisme" per part d'ambdós i expliquen que en el text signat proposen la incorporació de "representants d'altres partits amb presència municipal" a la Comissió de Presidència i al Comitè Executiu de l'entitat.

Entre els dos partits, sumen més de 700 alcaldies de les més de 940 que hi ha a Catalunya. De fet, cadascuna de les formacions té un nombre similar d'alcaldies d'ens locals que estan associats a l'ACM i que es tradueix en un percentatge proper al 35%. "Esquerra i Junts han destacat la consolidació de l'Associació Catalana de Municipis com a referent per als ens locals en la prestació de serveis, l'assessorament, la formació d'electes i tècnics locals i també com a entitat que millor defensa els interessos municipals davant les altres administracions", assenyalen en el comunicat conjunt.

Els anteriors presidents de l'ACM

Qui ha tingut la presidència de l'ACM aquest darrer mandat és Lluís Soler, alcalde de Deltebre. Quan va ser elegit alcalde, era militant del PDeCAT, carnet que va estripar a l'equador del mandat. En aquests darrers comicis, Soler s'ha presentat amb la marca Enlairem Deltebre, vots que han sumat per a Junts per Catalunya perquè van arribar a un acord de coalició. Soler presidia un Comitè Executiu format per prop d'una cinquantena de persones. Entre aquests val assenyalar que en són membres nats el president de l'ACM, l'alcalde de Barcelona, el Síndic d'Aran, els presidents de les diputacions, el president del Fòrum Comarcal de l'ACM i del Fòrum dels Joves Electes.

Al llarg dels més de 40 anys d'història de l'entitat, hi ha hagut fins a una dotzena de presidents. La llista la formen Ramon Montanyà (1981-1983), Arcadi Calzada (1983-1985), Josep Azuara (1985-1987), Juli Sanclimens (1987-1995), Pere Macías (1995-1996), Josep Grau (1996-1999), Pilar Blasco (1999-2001), Joan Maria Roig (2001-2007), Salvador Esteve (2007-2011), Miquel Buch (2011-2018), David Saldoni (2018-2019) i, fins ara, Lluís Soler (2019-actualitat).

L'anunci de l'acord entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya a l'ACM arriba el mateix dia que s'ha sabut que els republicans s'incorporen al govern de la Diputació de Barcelona que presideix Lluïsa Moret. D'aquesta manera, se sumen a l'executiu que ara formen el PSC, els comuns, els dos diputats d'Impulsem Penedès (Marc Castells i Sergi Vallès) i el suport extern de Tot per Terrassa.