Junts per Catalunya prepara el retorn del president a l'exili, Carles Puigdemont. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha comunicat a l'executiva del partit que el dissabte 27 de juliol organitzaran un gran acte per "donar suport al president de cara al seu pròxim retorn", segons ha pogut saber ElNacional.cat. L'acte, a més, servirà també per commemorar el quart aniversari del partit, que es va constituir el juliol del 2020. La trobada se celebrarà al migdia d'aquell dissabte a la Catalunya Nord i el secretari general ha demanat a tots els membres de la direcció que estiguin en disposició de ser-hi presents que hi assisteixin.

El jutge instructor, Pablo Llarena, ha esgrimit l'acusació de malversació per evitar aplicar-li l'amnistia ni a Puigdemont ni als consellers Toni Comín i Lluis Puig. Amb aquest argument, la setmana passada va comunicar que manté les ordres de detenció contra ells, tot i que la llei d'amnistia especifica que les mesures cautelars s'han de suspendre de manera immediata.

Detenció de Puigdemont

Això no obstant, Puigdemont manté la voluntat de tornar per ser present al Parlament quan es convoqui la sessió d'investidura. En la convocatòria per a l'acte del dia 27, la direcció del partit admet que ho farà "en unes circumstàncies no desitjades per culpa d'aquest cop de toga a la democràcia per part de jutges del Suprem". Junts és conscient que la possibilitat que Puigdemont sigui detingut tan bon punt trepitgi l'Estat espanyol és molt alta, però assegura que això no canviarà els plans de retorn que va anunciar. Precisament, el president del Parlament, Josep Rull, va insistir aquest cap de setmana en una entrevista a ElNacional.cat, que Puigdemont tornarà quan es convoqui un ple d'investidura i que ell, com a responsable de la cambra catalana, impedirà que la policia entri a l'edifici del Parlament per detenir-lo.

Qui sí ha donat cop de carpeta a la causa contra el president a l'exili és la magistrada del Suprem Susana Polo que ha arxivat les investigacions per terrorisme contra Puigdemont i el també diputat del Parlament Ruben Wagensberg en el marc del cas Tsunami Democràtic. Finalment, aquest cas ha caigut per un error del jutge instructor de l'Audiència Nacional, que va prorrogar les investigacions fora de termini el juliol del 2021, la qual cosa ha invalidat tota la instrucció posterior a aquella data. La investigació contra Puigdemont es va obrir el novembre del 2023.

Els plans de retorn

Puigdemont va anunciar abans de les eleccions al Parlament que tornaria després dels comicis, tan bon punt es convoqués el primer ple d'investidura, que s'havia d'haver celebrat com a molt tarda, el 25 de juny, és a dir, deu dies després de la constitució del nou hemicicle. Això no obstant, cap dels candidats que han expressat la voluntat de presentar candidatura, ni el socialista Salvador Illa ni el mateix Puigdemont, disposaven de la majoria suficient per sortir investits i van declinar presentar candidatura, per la qual cosa, el ple d'investidura es va substituir per un acte equivalent que va posar en marxa el rellotge de dos mesos per aconseguir una investidura abans que el Parlament es dissolgui automàticament. 

Aquest dilluns ERC va fer saber que les seves converses amb el PSC per a la investidura d'Illa avancen a bon ritme. Paral·lelament, diumenge hi va haver una reunió a Waterloo en què van participar totes les entitats i partits independentistes en què es van conjurar per respondre amb un front comú a la negativa dels jutges a aplicar l'amnistia.