"La culpa sempre és de tothom menys de vostè". D'aquesta manera ha carregat el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant el primer ple del Parlament amb el nou Govern de la Generalitat. Durant la seva intervenció, Batet ha responsabilitzat directament Aragonès del trencament de l'executiu fa ara gairebé dues setmanes, quan Junts va decidir sortir-ne arran de la consulta interna. I el diputat li ha recordat que, abans, el Govern ja va perdre el suport de la CUP. "Vostè va ser investit amb 74 diputats, i ara 41 ja li han retirat la confiança. Ara només té el suport de 33 diputats d'un total de 135. O, cosa que és el mateix, 102 diputats del Parlament no li donen suport". "És un Govern sense la confiança del Parlament, que neix dèbil", ha llançat amb contundència.

DIRECTE | Ple del Parlament del nou Govern: Pere Aragonès explica els canvis a l'executiu

Després d'evidenciar la solitud en què es troba l'executiu monocolor d'ERC, Junts li ha exigit que expliqui, "per responsabilitat", quins suports té per tirar endavant la legislatura. "Quina confiança parlamentària té? Vostè està sol, ha triat estar sol, és una decisió exclusivament seva", l'ha advertit, assenyalant-lo exclusivament de la sortida dels de Turull i Borràs del Govern. Així, li ha recordat que hi havia altres possibilitats més enllà de permetre el trencament de l'executiu, com ara complir l'acord d'investidura, però va decidir no fer-ho. "El màxim responsable que es trenqui la coalició és el president, i no va fer res per mantenir-la", ha lamentat, criticant també la seva actitud. "Mai fa ni un bri d'autocrítica. És el president de la Generalitat amb el suport més insignificant de la història del Parlament".

 

Crítiques als nous consellers Nadal, Campuzano i Ubasart

Batet també ha aprofitat per assenyalar directament els membres del nou executiu, i demostrar com aquest ha oblidat l'esperit de la independència. "La composició del nou Govern demostra que ha abandonat el principal punt del nostre acord d'investidura, que era culminar la independència", li ha llançat, acusant-lo també d'haver dimitit d'aquest projecte. Per evidenciar-ho, ha recordat algunes declaracions dels nous consellers fora de l'espai d'ERC. Així, sobre el titular d'Universitats i Recerca, Quim Nadal, ha recuperat les seves paraules en què va afirmar que l'1 d'octubre "no va ser un referèndum"; sobre Carles Campuzano, conseller de Drets Socials, l'ha criticat per haver rebutjat la defensa de l'1-O; i de Gemma Ubasart, titular de Justícia, l'ha acusat de dir que el principal debat del catalanisme "hauria de ser la plurinacionalitat de l'Estat espanyol". "Potser ara s'entén millor que mai per què no podíem continuar al Govern", ha dit el diputat de Junts, en referència a l'abandonament del camí cap a la independència.

Ell mateix ha mantingut aquest esperit d'oposició enfront Pere Aragonès per criticar també altres aspectes del nou executiu en la seva primera setmana i mitja d'existència. "Van dir que començaven una nova etapa d'un Govern sense soroll, però déu-n'hi-do quin soroll", ha dit sobre la situació pels pressupostos i la polèmica pel relleu a la cúpula dels Mossos d'Esquadra. I ha aprofitat per reivindicar Junts com l'alternativa a aquest executiu. "Davant el Govern més dèbil, sense la confiança de la cambra i que ha renunciat a la independència, Junts serem ferms i responsables, pensant en la gent, propositius, i treballant per defensar la solvència i la independència", ha avisat. "No dimitirem de les nostres obligacions, serem lleials a la ciutadania i a Catalunya".