Res ja no lliga Junts per Catalunya amb el Govern de la Generalitat. S’ha evidenciat amb la crisi oberta a l’interior dels Mossos d’Esquadra després de la destitució del comissari Estela com a cap del cos policial. Els juntaires s’han sumat a la resta de l’oposició per a exigir explicacions al conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, a qui demanen que comparegui davant del Parlament de Catalunya. “Volem saber què ha passat i després actuarem en conseqüència”, ha assegurat la portaveu parlamentària Mònica Sales, que també ha assenyalat la “responsabilitat” del president Pere Aragonès. Ha evitat valorar l’escenari d’una hipotètica reprovació o petició de dimissió del conseller Elena.

“És inadmissible que passades vint-i-quatre hores el conseller d’Interior o el president no hagin donat cap mena d’explicació. En són els màxims responsables polítics”, ha denunciat Mònica Sales en roda de premsa al Parlament aquest dimarts al migdia. “És una falta de respecte cap a la ciutadania i cap als 17.000 agents del cos. Aquesta situació genera més inestabilitat interna i incrementa el desprestigi del cos”, ha insistit.

 

Per tot això, els juntaires reclamen la compareixença del conseller Elena: “Que no s’amagui, que doni la cara i comparegui al Parlament”. I han presentat una esmena a la moció del PSC que denuncia la “politització” i les ingerències als Mossos. Els juntaires volen afegir-hi dos punts: el primer justament aquesta petició de compareixença i també un altre punt “per a donar suport al cos dels Mossos d’Esquadra”. No ha volgut entrar a valorar les teories sobre la crisi a la policia catalana.

De moment, el grup de Junts no es mou de l’exigència d'explicacions, sense avançar altres pantalles. Preguntada per una hipotètica reprovació o petició de dimissió del conseller d’Interior, Mònica Sales ha assenyalat que “abans de l’escenari 2 hem de passar per l’escenari 1”. La portaveu juntaire s’ha compromès a “actuar amb tota la responsabilitat per a salvaguardar el prestigi i la reputació dels Mossos d’Esquadra”.

L'exigència d'explicacions és un fet que uneix el conjunt de grups de l'oposició al Parlament de Catalunya. El mateix han fet el PSC i els comuns. La dreta ha fet un pas més enllà: el PP ha exigit el cessament del conseller d'Interior mentre l'extrema dreta de Vox n'ha reclamat el cessament i que el comandament dels cos policial recaigui sobre el ministeri d'Interior.

La delegació a Israel

Des de Junts per Catalunya també carreguen contra la decisió de la nova consellera d’Exteriors, Meritxell Serret, de congelar l’obertura d’una nova delegació de la Generalitat a Israel, en contra de la política seguida per l’exconsellera Victòria Alsina. “Era una bona estratègia”, ha lamentat Mònica Sales. Ha mostrat el seu desacord amb la decisió i ha ironitzat: “Estem segurs que la decisió sí que agradarà al govern espanyol”.