La llei d’amnistia arriba a una de les dates clau del seu recorregut parlamentari. El ple del Congrés debatrà demà el text que va sortir de la Comissió de Justícia i haurà de donar llum verda a la proposició de llei en una votació final de conjunt que requereix la majoria absoluta. Si s’aprova, s’enviarà al Senat. Sobre la taula, encara queden esmenes en solitari de Junts i d’ERC, una transaccional entre els dos partits independentistes i transaccionals dels juntaires amb el PNB. El principal escull continua sent l’article relatiu al terrorisme, que està en dubte veient les últimes maniobres del jutge Manuel García-Castellón per acorralar Carles Puigdemont. Davant d’aquest escenari, fonts de Junts asseguren que no descarten votar en contra del dictamen de la comissió. Aquesta negativa no implicaria que l’amnistia quedés definitivament rebutjada, sinó que el text tornaria a la Comissió de Justícia, que tindria un mes per pronunciar-se de nou. Això donaria temps a les negociacions i permetria retocar el text amb noves esmenes transaccionals. Malgrat això, els juntaires es comprometen a continuar negociant fins a l’últim minut i confien a arribar a un acord.

Per la seva banda, ERC també manté oberta la porta fins a “últim moment” per millorar el text, mentre que el PSOE dona per tancada per ara la llei d’amnistia (els socialistes admeten que “hi ha temps” per negociar amb Junts i ERC, però asseguren que estan “còmodes” amb l’actual text).

Dues transaccionals per suprimir l’al·lusió al terrorisme

Fonts de Junts asseveren que la formació advoca per una de les dues transaccionals que van signar amb ERC i amb el PNB i que eliminen la referència explícita al “terrorisme”. La pactada amb ERC és un punt mitjà entre la transaccional amb el PSOE que es va aprovar a la Comissió de Justícia i l’eliminació de la menció al terrorisme. Els dos partits independentistes aposten per suprimir la menció al terrorisme i mantenir l’exclusió (pactada amb els socialistes) dels actes que hagin causat “de manera manifesta i amb intenció directa violacions greus de drets humans”, en particular, les previstes a l’article 2 i 3 (referents al dret a la vida i prohibició de la tortura) del Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals, i en el dret internacional humanitari. Per la seva banda, l’acord amb el PNB passa, directament, per suprimir les referències al terrorisme i al Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals.

El ple es pronunciarà sobre el dictamen de la Comissió de Justícia

Sigui com sigui, el ple del Congrés se celebrarà aquest dimarts, 30 de gener, a partir de les 15 hores a l’hemicicle de la cambra baixa, un cop han acabat les obres que havien obligat a desplaçar els plens al Senat. El ple debatrà el dictamen de la Comissió de Justícia i les esmenes que ERC i Junts han mantingut vives i votarà, finalment, aquestes esmenes i el conjunt del text en una votació final que, com que la llei és orgànica, necessitarà el vot de la majoria absoluta per tirar endavant. Fonts del PP indiquen que demanaran la votació pública per crida, igual que a les investidures, com ja van fer amb la presa en consideració i amb el debat de totalitat. Si el text es rebutja, la iniciativa tornarà a la Comissió de Justícia, que “haurà d’emetre nou dictamen en el termini d’un mes”, segons regula l'article 131.2 del Reglament del Congrés. Si rep llum verda, s’enviarà al Senat, que retindrà la proposició de llei durant dos mesos. Posteriorment, l’amnistia tornarà al Congrés, que validarà definitivament el text que hagi sortit de la cambra baixa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!