L'inici de la setmana ve marcat, en bona part, per la proposició de llei que el PSC registra aquest dilluns al Parlament per eliminar les pensions vitalícies als expresidents de la cambra. Des de Junts per Catalunya, el portaveu Josep Rius ha alertat els socialistes que "qualsevol reforma sobre aquesta qüestió s'ha d'abordar des del consens i amb l'objectiu de prestigiar les institucions, sempre defugint de l'oportunisme polític". En aquesta línia, i davant la coincidència que la proposta arribi després del judici a Laura Borràs —a l'espera de la sentència—, Rius ha manifestat que "si és una reforma ad hoc, no ens hi trobaran". El també vicepresident del partit ha indicat que "no sembla que l'objectiu sigui millorar les institucions". Sigui com sigui, el dirigent ha obert la porta a debatre la proposta: "Estem disposats a escoltar si la reforma va en la línia de racionalitzar les institucions" i ha fet una crida a tenir un debat "seriós, rigorós i des del consens".

Encara sobre la proposició de llei registrada pel PSC, Josep Rius considera que "no és casualitat" que els socialistes la proposin tres dies després d'haver aprovat els pressupostos de la Generalitat: "És per desviar l'atenció una vegada Salvador Illa s'ha convertit en la crossa del Govern de Pere Aragonès". "Cal un estudi a fons, generant un consens ampli al Parlament i defugint de l'oportunisme", ha sentenciat.

 

La legislatura està "esgotada políticament"

A parer de Junts per Catalunya, l'aprovació dels pressupostos del Govern, amb els vots favorables del PSC i els comuns, evidencia que la legislatura està "esgotada políticament". Josep Rius ha acusat Esquerra Republicana de "donar per acabada la legislatura del 52%" i d'haver "tergiversat el mandat dels catalans que van votar una majoria independentista el 14 de febrer de 2021". "Encaren el futur amb els socialistes i els comuns com a companys de viatge, el PSC ha allargat artificialment la vida d'una legislatura esgotada, Illa ha donat respiració assistida al president Aragonès per compensar el suport d'Esquerra Republicana a Madrid". Rius ha erigit la seva formació en "alternativa al tripartit de facto que governa la Generalitat, Madrid i Barcelona; ens comprometem des d'avui perquè torni a haver-hi un Govern amb majoria independentista liderat per Junts i que reprengui el mandat de l'1 d'octubre".

"L'Operació Catalunya és el GAL del Partit Popular"

Tal com va avançar el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, en una entrevista a El Nacional.cat, Rius ha refermat que el partit ha acordat "actuar judicialment" contra l'Operació Catalunya amb l'objectiu que "s'esclareixi d'una vegada per totes un dels episodis més greus de guerra bruta contra l'independentisme". "És un escàndol i en qualsevol democràcia hauria comportat greus conseqüències", ha subratllat el portaveu juntaire. Segons ha indicat el vicepresident de la formació, segueixen estudiant "totes les vies legals" a executar "fins a les instàncies legals que calgui".

Des del punt de vista de Junts per Catalunya, l'Operació Catalunya va intentar "liquidar carreres polítiques com la del president Artur Mas i la de Xavier Trias, va alterar els resultats electorals del novembre de 2012 i del maig de 2015". En aquest sentit, Josep Rius ha titllat de "GAL del PP" l'Operació Catalunya. "No és creïble que Jorge Fernández Díaz anés per lliure i que cap dirigent més en tingués coneixement, volem saber qui era el senyor X de l'Operació", ha afegit. Rius també ha destacat que tindran un paper "actiu" en la comissió sobre aquesta operació al Congrés dels Diputats i ha volgut posar en relleu que el PSOE ara "ha aixecat el veto per desgastar electoralment el Partit Popular i per distreure l'opinió pública d'altres casos de corrupció oberts". "No és una rectificació, és una llum verda interessada", ha reblat.