310 vots a favor i 33 vots en contra. El Congrés dels Diputats fa un pas endavant per permetre la regularització extraordinària del voltant de 500.000 persones migrants que viuen i treballen a l’Estat: la Cambra Baixa ha aprovat, amb una inusual àmplia majoria, la presa en consideració d’una iniciativa legislativa popular impulsada pel moviment Regularización Ya, que començarà ara el seu recorregut parlamentari. Hi han donat suport tots els partits de l’hemicicle, inclòs el PP, mentre que Vox ha sigut l’únic que hi ha votat en contra. El text, que va aconseguir recollir més de 700.000 signatures i el suport de 900 entitats, té un únic article que dona sis mesos al govern espanyol per aprovar un reial decret amb el procediment per regularitzar la situació administrativa dels estrangers que es trobaven en territori nacional abans de l’1 de novembre de 2021. Ara, la iniciativa comença a estudiar-se al Congrés, on els partits podran presentar esmenes per modificar-ne o complementar-ne el contingut. El PSOE i Junts ja han anunciat que ho faran. Poc abans de la votació, a la Carrera de San Gerónimo s'han congregat desenes de persones celebrant aquesta primera llum verda amb crits de «Cap persona és il·legal» i pancartes de «Les fronteres maten» o «Sobreviure no és delicte».

 

Durant el debat, Josep Maria Cervera, diputat de Junts, ha confirmat el seu vot favorable a la iniciativa “per respecte a les 900 entitats que l’han promogut i les 600.000 persones que l’han avalat amb la seva signatura”, però ha puntualitzat que la seva posició és “sense entrar al fons” de l’assumpte. “Ho farem perquè parlem de persones i drets humans, perquè cal buscar vies de solució a l’actual situació, perquè durant els pròxims passos podrem fer les aportacions que considerem i perquè som els que més ens hem cansat de reclamar que als parlaments s’ha de poder parlar de tot”, ha argumentat. A més, ha recordat que Junts va pactar fa tres mesos amb el PSOE la “delegació integral” a la Generalitat de les competències en immigració mitjançant l’article 150.2 de la Constitució perquè el Govern pugui “implementar una política nacional pròpia que respongui als interessos i necessitat de Catalunya”.

Des d’ERC, Jordi Salvador ha defensat que aquesta ILP “hauria de tenir un sí rotund i unànime” de l’hemicicle per “raons democràtiques” i ha denunciat que la situació irregular és una “forma moderna d’esclavitud” i exposa a moltes persones a “l’explotació laboral, a la vulneració de drets bàsics i a malviure en infrahabitatges”. “Si som coherents amb els drets humans que diem defensar, no podem permetre que milers de persones visquin en les més greus condicions de precarietat i vulnerabilitat a causa de la seva situació administrativa irregular”, ha proclamat. “Aquestes persones són treballadores i treballadors, són germans de classe”, ha afegit. Així mateix, ha subratllat que la regularització també beneficiaria “l’economia i la societat receptora” i “augmentaria immediatament les contribucions a la Seguretat Social i impulsaria l’activitat econòmica legal”.

El PSOE reclama “donar dignitat” a les persones migrants i el PP adverteix d’un presumpte “efecte crida”

Des del PSOE, Elisa Garrido ha posat en relleu que “és difícil” no estar d’acord amb l’objectiu de fons de la ILP: “Donar dignitat i promoure una situació administrativa regular a persones que viuen al nostre país i formen part de la nostra societat”. Així mateix, ha expressat el “respecte” que té el PSOE per un “procediment de participació directa dels ciutadans en la política legislativa”. En aquesta línia, en roda de premsa, el portaveu socialista al Congrés, Patxi López, havia manifestat que el seu ‘sí’ té la voluntat de no “menysprear la voluntat de gairebé 700.000 ciutadans espanyoles que s’han mobilitzat per aquesta qüestió”. Ara bé, ha avisat que el PSOE presentarà esmenes per abordar el fenomen de la immigració de manera “intel·ligent i raonable”: “No es tracta ni de barra lliure ni de tancar fronteres, es tracta de saber que un país com el nostre necessita i necessitarà moltíssims immigrants”, ha justificat.

Per part del PP, Sofía Acedo ha expressat la voluntat dels populars d’obrir el debat per “retratar el govern espanyol” i poder “conèixer la població objectiva que es troba en una irregularitat sobrevinguda”. Però ha considerat que “no seria responsable ni positiu llançar el missatge que a Espanya les vies irregulars d’arribada acaben sent homologables a través dels procediments extraordinaris de regularització”. I ha reclamat “més mitjans tècnics i humans a les oficines d’estrangeria” i “més control de les fronteres”. El portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, havia assegurat que els populars no són “insensibles” a aquestes demandes, però ha advertit d’un suposat “efecte crida” que podria tenir la regularització.

“Visibilitzar la població migrant i garantir els drets laborals”

L’exposició de motius de la ILP argumenta que la regularització extraordinària permetrà “visibilitzar la totalitat de la població migrant que resideix al país”, “compensar les desigualtats que presenten com a punt de partida” i “garantir els drets laborals en condicions d’igualtat, reduint les situacions d’abús i explotació”. També xifra en entre 390.000 i 470.000 les persones que resideixen a Espanya de manera irregular, “de les quals una tercera part serien menors d’edat”, i recorda que a la Unió Europea hi va haver 43 programes de regularització en disset estats membres entre el 1996 i el 2008.

A més, el text denuncia que la irregularitat suposa un “dèficit de governança pública” i una “condemna” a “l’explotació laboral”, la “invisibilitat davant les institucions”, la “desprotecció legal” i “l’exclusió de facto de serveis públics essencials com l’educació i la sanitat”. Alhora, alerta que “impedeix a molts migrants contribuir dignament amb capacitats que són essencials per al sosteniment de la societat” i “limita les contribucions fiscals d’aquests treballadors als impostos indirectes del que consumeixen”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!