Un repàs a la catalanofòbia patida històricament pels catalans i fixar el rumb cap al nou dret a conquerir, l’autodeterminació. En això ha consistit el discurs de Míriam Nogueras d’aquest dimarts, la seva primera intervenció en català al Congrés dels Diputats; que ha tingut lloc durant el debat de la reforma exprés del reglament de la cambra espanyola per normalitzar-hi les llengües cooficials. “Seria injust que no destaqués que avui no només podem parlar en català, sinó que tenim el dret a parlar català; un dret que hem tingut sempre, però que no s’havia respectat, com el dret a l’autodeterminació; però d’això en parlarem d'aquí a unes setmanes”, ha dit la líder de Junts a Madrid.

🔴 El català a la Unió Europea i al Congrés, DIRECTE | Reaccions i última hora de l'oficialitat

Míriam Nogueras ha recordat durant la seva intervenció que els diputats del PSOE “mai no podran anar a la presó per ser socialistes”, de la mateixa manera que un parlamentari de Vox no serà engarjolat “per ser d’extrema dreta”, ja que podria trobar-se un jutge “que ho fos encara més”. “Però a nosaltres se’ns condemna a presó per ser independentistes”, ha dit; enmig d’una enumeració d’aspectes que demostren la catalanofòbia que ha patit històricament el país, i que ha fet que s’hagin hagut de trigar tants anys a començar a normalitzar la llengua catalana al Congrés dels Diputats.

La líder de Junts a Madrid ha recordat, per exemple, que Primo de Rivera va signar un reial decret per prohibir el català i “cent anys després som aquí”, en referència a aconseguir normalitzar-ho al Congrés. “La persecució no ve del Procés”, ha assegurat Nogueras, a banda de recordar també la quantitat de ministres que han perseguit aquesta llengua, com l'exministre Wert, que va arribar a presumir d’intentar “espanyolitzar els nens catalans” a l’escola.

 

Així, Nogueras ha emfatitzat que la història de Catalunya és una història de constant enfrontament entre “el projecte nacional espanyol” i el “projecte nacional català”. I això també s’ha posat de manifest en la “catalanofòbia dels mitjans de Madrid”. La portaveu de Junts per Catalunya al Congrés també ha manifestat que aquest dimarts s’ha demostrat que la normalització de les llengües cooficials a l’Estat era només una qüestió de “voluntat política”.

Ara bé, ha denunciat que els diputats del PSOE no tenen pas aquesta voluntat política, sinó la necessitat de comptar amb el suport de Junts per Catalunya i d’Esquerra Republicana per tirar endavant la legislatura. I per això ja es va pactar la normalització de la llengua catalana amb la investidura de Francina Armengol com a presidenta del Congrés. I per això ha assenyalat que “d'aquí a unes setmanes” s’haurà de començar a parlar d’autodeterminació a Madrid.