El primer discurs íntegrament en català que s’ha fet al Congrés dels Diputats l’ha fet Gabriel Rufián. El líder d’Esquerra Republicana a Madrid ha decidit que la seva intervenció davant la cambra baixa estigués carregada d’emotivitat, i ha començat el seu discurs fent referència als seus avis. “Soc net d’andalusos”, ha dit; i, tot i això, van ser ells qui van ensenyar-lo a parlar en català. Ha recordat, també, que ha decidit criar el seu fill en català, “la persona que més m’estimo d’aquest món”. I ha insistit, evidentment, en la necessitat de preservar els drets lingüístics dels ciutadans de l’estat espanyol. “Avui no es violenten drets”, ha opinat Rufián, que ha etzibat que seria un error interpretar l’ús del català al Congrés com una “victòria” perquè Espanya no hi “perd” res.

🔴 El català a la Unió Europea i al Congrés, DIRECTE | Reaccions i última hora de l'oficialitat

Per a il·lustrar, també, que el català (així com el basc i el gallec) no representa cap amenaça pel castellà, Rufián ha dut un llistat de paraules en anglès que avui dia s’utilitzen amb absoluta normalitat entre els parlants espanyols: “Checking, coaching, moving, selfie, meme, streaming, low-cost, start-up, gap, tracking, breaking…”. “Fan servir aquestes paraules? I és el català, l’aranès, el basc i el gallec els idiomes que amenacen el castellà?”, ha etzibat en forma de pregunta Rufián.

La intervenció del líder dels republicans al Congrés ha rebut els aplaudiments del seu grup parlamentari, i també de bona part de la bancada de Sumar. Rufián també ha preguntat durant la seva intervenció si els que parlen català fan “el paperina”, en referència al discurs d’aquest passat dilluns de Borja Sémper, el portaveu del PP que va esgrimir un discurs del tot irrespectuós amb les llengües cooficials de l’Estat.

 

També ha carregat contra aquells que critiquen la despesa que suposa col·locar traductors al Congrés dels Diputats; i ha posat sobre la taula les milionàries despeses en el pressupost de l’Estat perquè la monarquia espanyola gaudeixi d’una bona vida; així com “els 400.000 euros que va costar la bandera de la plaça Colón” de Madrid.

Cap al final del seu discurs, Rufián ha insistit que una llengua “no només serveix per comunicar-se, sinó que també serveix per representar qui ets”. “A molts de vostès no els molesta que avui es parlin altres llengües, sinó el que aquestes representen”, ha assenyalat el cap de files republicanes a la capital espanyola. De la mateixa manera, ha recordat que ell mateix és un bon exemple que “el castellà no està perseguit a Catalunya”. De la mateixa manera, ha afirmat que “el català tampoc no és patrimoni exclusiu de l’independentisme”. “Tant mal fa un intransigent amb una rojigualda que un intransigent amb una estelada”, ha sentenciat.