L'inici de jornada d'aquest divendres ha estat marcat per la incidència en el sistema de telecomunicacions que impedit la circulació dels trens de Rodalies i Llarga Distancia. Tot plegat ha produït una situació de caos arreu del país que s'ha allargat durant tres hores, fins que al voltant de les 8 del matí la circulació s'ha tornat a restablir progressivament i amb molts retards. La ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha demanat disculpes i ha afirmat que es tracta d'una avaria tècnica a Adif. Tot i que ha apuntat que es tracta d'un fet inusual i puntual, l'acumulació de retards i el mal servei de Rodalies ha despertat de la indignació d'usuaris i partits. Junts per Catalunya, ERCPDeCAT, la CUP i En Comú Podem han demanat explicacions al govern espanyol

Per la seva banda, Junts, ERC i el PDeCAT han exigit la compareixença de la ministra Sánchez al Congrés dels Diputats perquè doni explicacions per l'afectació d'aquest matí. De fet, Junts també ha demanat que hi comparegui el president de Renfe, Isaías Táboas, a més de sol·licitar la compareixença de la titular de Transports al Senat. Els republicans, en canvi, han registrat una bateria de preguntes escrites dirigides al govern espanyol per evidenciar el "deteriorament estructural" de Rodalies "fruit de dècades de desinversió". El PDeCAT reclama que comparegui també la presidenta d'Adif, Isabel Pardo de Vera.

La CUP ha demanat que Sánchez comparegui davant del Parlament, al·legant motius similars als anteriors: "Les institucions es reparteixen les culpes del desastre de la Renfe i el sistema ferroviari, mentrestant la realitat diària de milers de persones és de trens que circulen fora d'hora, avaries i falta de recursos". Finalment, En Comú Podem també ha registrat una bateria de preguntes al Congrés dirigida al govern espanyol sobre l'avaria, a més, reclamen inversió en Rodalies i pregunten si l'executiu accelerarà inversions i incrementarà la partida pressupostària en els comptes per a l'any que ve "per evitar aquesta mena de situacions en el futur".

El Govern reclama el traspàs de Rodalies 

La incidència d'avui ha revifat una de les grans demandes del Govern: el traspàs de Rodalies. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha qualificat el caos d'aquest matí d'"absolutament inacceptable"- A través de les seves xarxes socials ha afirmat: "Aquesta situació deficient ja fa massa temps que dura". "El govern espanyol ha d’assumir la seva responsabilitat i traspassar la competència", ha sentenciat. 

Tuit Pere Aragonès avaria Rodalies

El president no ha estat l'únic membre l'Executiu que ha expressat la seva indignació respecte a la incidència d'aquest divendres. El vicepresident  i conseller de Polítiques Digitals i Infraestructures, Jordi Puigneró, ha lamentat que amb Rodalies "quan no és un all és una ceba" i ha afegit: "Aquestes incidències no passen al Metro i FGC que gestionem nosaltres". "Un cop més ens han de donar la raó quan diem que la gent vol que Rodalies funcionin i no que siguin gratis", ha assegurat.