Junts per Catalunya arrenca el 2023 traçant el seu pla d'acció política per aquest any. El partit liderat per Laura Borràs i Jordi Turull es reuneix aquest dissabte al Consell Nacional per abordar i debatre l'esborrany d'aquest pla d'orientació estratègica, que recull, entre altres aspectes destacats, situar la "confrontació política i no violenta" amb l'Estat com a "única via possible per assolir la independència". En el document, tal com ha avançat La Vanguardia, el partit juntaire sosté que els propers mesos seran determinants per aconseguir ser la "força central de l'independentisme" i posa el focus en les eleccions municipals per fer un "pas essencial" en aquesta línia.

Junts es proposa, en matèria nacional, "intensificar una ronda de reunions amb tots els actors de l'independentisme" amb l'objectiu d'"activar l'espai de coordinació estratègica" i "definir un nou full de ruta" entre els partits i entitats que hi participin. En aquest context, es reafirmen en què la taula de diàleg "ha fracassat en els seus objectius originals", que són l'amnistia i l'autodeterminació. Altres mesures que el partit recull en aquest esborrany són la publicació d'un Llibre Blanc de la Independència durant el segon semestre de 2023, que agrupi els "motius i la proposta" de Junts per assolir la independència, així com "els camins" que creuen "adequats" per materialitzar-la; la creació d'un grup de treball de lluita contra la repressió; la celebració d'un acte commemoratiu per denunciar els "cinc anys de repressió" o la posada en marxa d'una "campanya de difusió dels incompliments de l'Estat en matèria de drets, llibertats fonamentals o espoli endèmic contra Catalunya".

Priorització de pactes amb forces independentistes a les municipals, però respectant "l'autonomia local"

La formació presidida per Laura Borràs manifesta en l'esborrany del pla d'acció política de 2023 que les eleccions municipals són "essencials" per fer de Junts un "partit central" i per "encarar amb força les eleccions catalanes i espanyoles" quan siguin. Per això, s'insten a "assolir un molt bon resultat" en aquests comicis del maig. El partit ja ha destacat en diverses compareixences que aspiren a presentar més de 800 candidatures. En aquest sentit, asseveren que "les negociacions amb altres formacions polítiques i agrupacions d'electors" per unir-se a Junts per aquesta convocatòria electoral "donen clares opcions a ser la primera força municipalista del país".

Respecte als pactes electorals, recorden allò que es va determinar al Congrés Nacional: els acords es basaran en el "principi d'autonomia local", però tenint present el fet que "la prioritat ha de ser formar governs amb altres forces independentistes". Aquests pactes han de permetre al partit, defensen, "assolir la màxima representació municipal i supramunicipal".

Fer una "oposició propositiva"

En relació amb altres iniciatives polítiques que planteja Junts per Catalunya per aquest any, el partit vol conjurar-se per "teixir i enfortir la xarxa territorial i sectorial", "coordinar l'acció institucional" i reforçar el fet de desenvolupar una "oposició propositiva" en un escenari "d'extrema debilitat del Govern d'ERC". La formació defensa la necessitat d'aconseguir una "fiscalitat justa" en un context inflacionista, avançar cap a la "sobirania energètica", potenciar l'ús social del català o donar suport a projectes com el Hard Rock, el Quart Cinturó o l'ampliació de l'aeroport del Prat. Tot plegat es discutirà al Consell Nacional d'aquest dissabte a Igualada, que obrirà l'alcalde de la capital de l'Anoia, Marc Castells.