Falten poc menys de vint-i-quatre hores perquè finalitzi el termini per presentar esmenes a la totalitat al projecte de pressupostos de l'Estat. De moment, el govern espanyol no mou fitxa, però sí que ho fan les formacions independentistes. Aquest mateix dijous al matí s'ha reunit, de forma extraordinària, l'executiva de Junts. I han fet arribar a la Moncloa cinc condicions per facilitar-ne la seva tramitació la setmana que ve al Congrés dels Diputats. De la reunió hi han participat els portaveus al Congrés i al Senat, Míriam Nogueras, així com el conseller Jaume Giró, també molt implicat en les converses.

Així, les condicions de Junts per negociar els comptes espanyols són cinc: mantenir els fons covid a les comunitats autònomes, una gestió territorialitzada dels fons europeus de recuperació, mecanismes per garantir el compliment de les inversions, el blindatge del català a la llei audiovisual estatal i el traspàs de Rodalies.

Ja fa setmanes que hi ha un fil de comunicació entre la ministra María Jesús Montero i el conseller Jaume Giró. Segons expliquen des de la formació de Carles Puigdemont, fins aquest matí el govern espanyol "no ha donat una resposta satisfactòria a cap d'aquests cinc punts". Però l'executiva extraordinària ha decidit esperar a si es produeix un canvi de posició de l'executiu central durant la jornada d'avui. "Si en les properes hores no hi ha cap avenç significatiu, Junts estudiarà la possibilitat per presentar demà una esmena a la totalitat", avisen.

Què fan ERC, la CUP i el PDeCAT?

ERC es troba si fa no fa en la mateixa situació. Sobre la taula han posat qüestions molt similars, com el blindatge del català a l'audiovisual o el compliment dels compromisos contrets en el passat. Segons fonts republicanes, ja estan redactant l'esmena a la totalitat a l'espera del que passi, però volen apurar terminis fins el divendres al migdia. En aquests moments hi ha contactes, que no acaben de prosperar. "Estem a l'espera. Potser la registrem o potser no. La pilota està a la seva teulada", conclouen.

Per la seva part, el PDeCAT ja va anunciar que no presentaria esmena a la totalitat, per tal de no bloquejar les possibles negociacions. Tampoc no en presentarà la CUP, segons confirmen fonts de la formació anticapitalista. Però des d'un plantejament molt diferent: ni tan sols s'asseuran a negociar amb el govern espanyol perquè no hi veuen cap mena de voluntat real.

El termini per presentar les esmenes a la totalitat finalitza demà divendres al migdia. El debat a la totalitat dels pressupostos de l'Estat tindrà lloc la setmana que ve al Congrés dels Diputats. De moment, el govern espanyol no disposa dels números necessaris.