Aquest dilluns arrenca una setmana que apunta a decisiva per la negociació dels pressupostos. ERC i el PSC reprenen i intensifiquen els contactes per mirar de tancar un acord sobre els comptes després que els republicans cedissin el dijous passat en la qüestió de la B-40. En aquest context, l'altre actor que forma part de la negociació pressupostària, Junts per Catalunya, ha recalcat que "és evident" que Esquerra ha "prioritzat" els socialistes, encara que això els hagi implicat "renunciar als seus principis o bé posar en perill elements fonamentals de l'autogovern". El portaveu del partit, Josep Rius, ha llençat un contundent missatge a Calàbria: "Si finalment fan l'acord amb el PSC, s'haurà posat punt final a la legislatura del 52% —fent referència al percentatge de vot independentista del 14 de febrer de 2021—". "Es constatarà que ho deixen estar i que abracen l'autonomisme de manera definitiva", ha etzibat Rius.

Tot i aquesta contundència, el vicepresident de la formació juntaire no ha tancat la porta a seguir parlant sobre els pressupostos amb ERC, encara que ha admès que, avui dia, no tenen programada cap nova reunió. Per tant, sobre si es desmarquen de la negociació, Josep Rius ha passat la pilota a la teulada del Govern: "És una pregunta que ha de respondre el president Aragonès. Sempre hem anat a totes les reunions, sempre hem mostrat tota la disponibilitat i la predisposició". Tampoc ha indicat quin podria ser el posicionament del partit en la votació dels pressupostos. En paral·lel, ha volgut subratllar que el 30 de novembre van presentar un document de 50 mesures a l'executiu sobre els comptes, una proposta que, a parer seu, era "perfectament pactable" i "no més difícil de pactar que amb el PSC". "Al final, quan es pot escollir, Esquerra sempre tria els socialistes, sempre tria el tripartit", ha afegit.

"Esquerra té raó: necessitem un acord de claredat"

En la seva intervenció posterior a l'executiva nacional de Junts, Josep Rius ha apuntat que aquest cap de setmana, en el marc del Congrés Nacional d'Esquerra, s'ha insistit en l'Acord de Claredat. "Tenen raó, necessitem un acord de claredat: un acord de claredat amb la Ronda del Vallès, perquè voten la moció però després s'hi manifesten en contra; un acord de claredat per saber si es congelarà l'acció exterior o per saber com el Govern defensarà el referèndum pactant amb un PSC que està totalment en contra de l'autodeterminació", ha plantejat el portaveu juntaire.

Respecte al pronunciament que aquest dimarts ha de fer el Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre les qüestions prejudicials plantejades pel jutge Pablo Llarena, Junts es mostra optimista. "Confiem que la justícia europea avali els drets polítics dels eurodiputats i deixi enrere les prejudicials", ha declarat Josep Rius. El partit sosté que es tracta d'una "causa política" i denuncia que "no hi ha garanties a la justícia espanyola": "L'Estat és una democràcia imperfecta perquè té un poder judicial polititzat i Llarena ha actuat amb motivació política", ha criticat el vicepresident de Junts per Catalunya. Finalment, Rius ha assenyalat que esperen que l'estratègia de l'exili "arribarà a la seva culminació" per "demostrar que la reacció de l'Estat no es pot encabir en els paràmetres democràtics".