Missatge directe a Pere Aragonès. Junts per Catalunya ha apel·lat el president de la Generalitat a "preservar la dignitat institucional" i a evitar que "es falsifiqui la realitat" en el marc d'aquesta trobada. El portaveu del partit, Josep Rius, ha denunciat que el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el seu homòleg francès, Emmanuel Macron "busquen escenificar la fi del procés" en un intent de "falsejar la realitat política de Catalunya i la realitat representada al Parlament de Catalunya, on l'independentisme hi representa el 52%". Per això, Rius ha insistit que "respecten" la decisió d'Aragonès d'assistir a la cimera, però que el republicà hauria de manifestar "que el procés no s'ha acabat i que ho farà quan siguem un estat independent".

 

Des de Junts, fan una crida per participar en la manifestació unitària de l'independentisme aquest dijous a les columnes de Puig i Cadafalch, molt a prop d'on se celebrarà la cimera entre l'Estat espanyol i França, que serà al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). "No es tracta d'ocupar cadires, sinó d'omplir els carrers contra aquells que volen donar per enterrat el procés", ha reivindicat Josep Rius.

"El Govern sembla presoner del tot o res del PSC"

En referència a la negociació pels pressupostos, Junts per Catalunya ha tornat a insistir que no s'aixecaran de la taula. Això no obstant, Rius ha assenyalat que "el Govern està negociant malament i de manera laberíntica, va acordant qüestions contradictòries entre uns i altres grups" i que això és precisament "una de les causes de l'endarreriment de l'acord" de pressupostos. "Amb Junts han començat a negociar tard i ara ERC sembla presonera del tot o res del PSC", ha declarat. En aquest sentit, el vicepresident del partit ha insistit en el fet que el Govern "ha de triar entre uns comptes per fer avançar el país amb nosaltres o uns que el facin retrocedir amb els socialistes perquè posaran en perill aspectes clau de l'autogovern".

Josep Rius ha precisat que encara hi ha "esculls molt importants" i ha recordat les qüestions que ells plantegen, com una fiscalitat "justa", ajuts per a les petites i mitjanes empreses per pagar la factura energètica o projectes com el Hard Rock, el Quart Cinturó o l'ampliació de l'aeroport del Prat. El portaveu també ha valorat que "es nota que Junts no està al Govern perquè les coses estan pitjor que fa un any", fent al·lusió al fet que, avui dia, encara no hi ha pressupostos, "mentre que en aquestes dates, l'any passat ja estaven en vigor".

Sobre la reforma del Codi Penal, Rius l'ha qualificat de "nyap" i ha traslladat "l'extrema preocupació" de Junts per la "interpretació que faran els magistrats". "En el cas del president Puigdemont, ja hem vist que han aplicat la interpretació més lesiva i agreujada", ha avisat. En aquest context, el portaveu de la formació ha detallat que "caldrà veure què passarà amb els presos polítics de l'1 d'octubre i amb Puigdemont", però que, si va en la línia dels escrits que han fet els jutges fins ara, "la reforma només haurà servit per mantenir i garantir la repressió, més enllà d'aconseguir una solució personal". "No és una amnistia encoberta: és una nova oportunitat per Marchena i Llarena per perseguir els líders independentistes i per perseguir, particularment, a Puigdemont", ha reblat.