L'anunci d'Esquerra Republicana d'entrar a formar part del govern de la Diputació de Barcelona amb el PSC, els comuns, Impulsem Penedès i Junts per Igualada (amb el suport extern de Tot per Terrassa) ha causat indignació a Junts per Catalunya. El portaveu de la formació, Josep Rius, ha fet una atenció als mitjans des del Parlament per qüestionar la "sinceritat i honestedat" d'ERC davant un pacte que sosté que estava "perfectament cuinat abans de les eleccions", però que no han comunicat fins aquest dimarts per "no empitjorar més els resultats electorals": "Han amagat clarament aquesta decisió als seus electors". Segons el també vicepresident de Junts, aquests pactes dels republicans amb els socialistes "constaten" que hi ha una "pinça" entre ambdós partits per "mirar de destruir" els juntaires.

D'altra banda, Rius ha volgut aclarir que els juntaires no formaran part del govern de la Diputació davant la confusió que havia generat el fet que els correspongui tenir una vicepresidència institucional a l'ens supramunicipal. De fet, els pertoca ocupar aquesta plaça (sense ser responsables de cap àrea) com a principal partit de l'oposició a la Diputació. Encara sobre la decisió dels republicans de formar part de l'executiu liderat per Lluïsa Moret, Josep Rius ha volgut posar en relleu que Esquerra ha pactat també amb els socialistes les diputacions de Tarragona i Lleida "després d'haver estat quatre anys criticant Junts per haver pactat la de Barcelona i sobretot existint una alternativa independentista a Tarragona i Lleida". "El pacte a la Diputació de Barcelona posa molt en dubte l'honestedat d'Esquerra Republicana i la seva sinceritat a l'hora de bastir un front comú a Madrid per tal de poder, eventualment, investir Pedro Sánchez", ha afirmat. A més, el portaveu juntaire ha deixat entreveure que és "oportú" preguntar-se si, per extensió, Esquerra també entrarà al govern de l'Ajuntament de Barcelona.

Junts situa la pilota sobre la teulada de Pedro Sánchez

Aquesta entesa d'ERC i el PSC, que arriba en un clima d'incertesa sobre la governabilitat de l'Estat, no trenca la possibilitat que els partits independentistes abordin un front comú a Madrid. Amb tot, però, Rius ha receptat als republicans que tornin a la "sinceritat i honestedat" i que vulguin "treballar" pel conjunt de l'independentisme: "Així sí que ens hi trobaríem". Justament sobre el paper que jugarà Junts en una eventual investidura de Pedro Sánchez, el vicepresident juntaire ha tornat a traslladar la pressió a Pedro Sánchez: "Estem pendents que ens digui quina és la seva proposta per a Catalunya i per desbloquejar el conflicte polític, però en aquesta negociació ha d'haver-hi al damunt de la taula l'amnistia i el referèndum".

En aquesta línia, ha remarcat que seran "coherents" amb la seva aposta i "compromís" amb els votants de Junts: "Nosaltres no devem res a ningú per haver de prendre decisions d'aquesta mena", en al·lusió a Esquerra Republicana per l'acord a la Diputació de Barcelona. Sobre si els seus escons poden ser decisius per evitar una repetició electoral, Rius ha volgut posar el focus en "els partits grans" i ha insistit que ells no van a "bloquejar res", sinó a "desbloquejar el conflicte".