Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i el PSOE han fet aquest dijous avenços pel que fa a la millora de la llei d'amnistia. El text incorporarà les esmenes tècniques que els socialistes va presentar conjuntament amb els republicans, Sumar, Bildu i el BNG; i que també van ser negociades amb els juntaires. Els independentistes demanen una llei més ambiciosa que la defensada pels socialistes, però consideren que el partit de Pedro Sánchez ha fet passos que acosten posicions amb les exigències de Junts i ERC. Ara bé, es mantenen vius els retocs presentats tant per la formació de Míriam Nogueras com per la de Gabriel Rufián dirigides a blindar el Tsunami Democràtic i els CDR de la persecució per delicte de terrorisme. El PSOE s'ha oposat, de moment, a aquests retocs en la ponència a porta tancada que s'ha celebrat en una sala del Senat.

Així, queda en l’aire i s’haurà de debatre a la Comissió de Justícia el blindatge a Tsunami Democràtic i CDR (això tindrà lloc el dia 23 d'aquest mes). Les fonts de Junts i ERC consultades per aquest diari destaquen que fins aquella data, encara queda temps per negociar, i arribar a un punt comú; mentre que des del PSOE s'enroquen en la posició. Aquest dimecres, el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, va assenyalar que el PSOE està “molt convençut” que “els delictes greus han d'estar exceptuats de l'amnistia, com ja ho estan a la proposició de llei”. "Creiem que està ja ben armada i ben reforçada l’amnistia", ha sentenciat també aquest dijous Patxi López, portaveu del PSOE al Congrés. Paral·lelament, també s'ha acordat que el dia 30 de gener agafi força perquè sigui el dia en què es debati i voti la versió definitiva del text. Llavors viatjarà al Senat, el PP la mantindrà al congelador el màxim temps possible, i llavors tornarà a la cambra baixa. On, previsiblement, s'aprovarà i s'incorporarà al BOE. 

Tot i les diferències que hi havia en els papers que van presentar aquest dimarts Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, aquest dijous els dos partits independentistes han mostrat sintonia. Els juntaires han votat a favor de les esmenes presentades pels republicans; i ha passat el mateix a l'inrevés. Ara toca que les dues formacions defensin les seves propostes de modificació durant el tràmit en comissió, on es poden introduir transaccionals.

L’esmena de Junts que s'incorpora: idèntica a una conjunta del PSOE i ERC

Hi ha una modificació dels juntaires que queda plasmada a l’informe de la ponència. És una proposa que van signar, per separat, Junts per una banda, i el PSOE amb ERC i la resta de formacions d’esquerres per una altra. Afecta l’article 11, referent al procediment en l’àmbit penal, al qual hi afegeix un apartat vuitè que inclou que “l’alçament de qualssevol mesures cautelars, incloses les ordres de cerca i captura i ingrés a la presó, així com de les ordres de detenció, correspondrà a l’òrgan judicial que, en cada moment, conegui de la causa”.

Un altre dels esculls: l’aixecament de les mesures cautelars

Les diverses fonts consultades indiquen que els dos esculls que continuen sobre la taula són les mesures cautelars i el terrorisme. En relació amb les mesures cautelars, la ponència ha acceptat, amb el vot a favor de Junts i l’abstenció d’ERC i Bildu, una de les esmenes conjuntes que van presentar el PSOE, els republicans, els abertzales, Sumar i el BNG. Des d’ERC argumenten que van signar l’esmena amb la voluntat de poder-la transaccionar posteriorment, i com que això encara no s’ha produït, no hi ha votat a favor. L’esmena rebla que el jutge retirarà les ordres de cerca i captura, les ordres nacionals, europees i internacionals de detenció i les mesures cautelars “en el moment d’entrada en vigor d’aquesta llei” i que es posarà en llibertat les “persones beneficiades” per l’amnistia que estiguin tant en presó provisional com complint condemna.

Informe dels lletrats

Aquest dimecres es va donar a conèixer un nou informe dels lletrats del Congrés sobre la llei que posa en dubte la seva constitucionalitat i avisa que la mesura s'hauria de tramitar com una reforma de la Carta Magna. D'altra banda, els serveis jurídics de la Cambra Baixa recorden que la Constitució rebutja "expressament" els "indults generals". El passat mes de novembre els lletrats van emetre un informe favorable on defensaven la tramitació de la llei en considerar que no contenia cap xoc directe amb la Constitució. Cal dir-ho tot: dos dels tres lletrats que van presentar l'informe d'aquest dimecres havien tingut càrrecs afins al PP.

D’altra banda, davant de les acusacions del PP i Vox que la mesa de la Comissió de Justícia ha retingut l’informe dels lletrats que posa en dubte que l’amnistia sigui constitucional, la lletrada de la comissió ha replicat que s’ha seguit el mateix procediment de sempre: l’informe s’envia al ponent de cada grup parlamentari quan es convoca la reunió de la ponència. Això va ser el dimarts a la tarda, que va ser quan es va remetre l’informe als diputats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!