La Junta Electoral de Figueres (Alt Empordà) ha donat 48 hores als ajuntaments de l'Alt Empordà i al seu Consell Comarcal perquè retirin totes les pancartes, llaços grocs i altres símbols de les seves seus, amb la finalitat de "garantir el principi de neutralitat política que ha de presidir els poders públics i més en un període electoral en curs".

En el seu escrit, la Junta demana a aquestes institucions que deixin les seves façanes lliures de "llaços grocs, pancartes relatives a processos judicials en curs de candidats que es presentin a les eleccions" i d'estelades. 

La resolució de la Junta Electoral de Figueres arriba arran de la petició feta per Ciutadans en referència al consistori de la capital de l'Alt Empordà, encara que el requeriment s'ha fet extensiu a tots els consistoris de la comarca i al Consell Comarcal tant per a les eleccions generals del 28 d'abril com per a les municipals i europees del 26 de maig.

El requeriment demana que la retirada es faci "voluntàriament" i adverteix que, de no fer-se, "s'efectuaran els requeriments personals necessaris perquè es compleixi allò acordat, amb l'adopció de les mesures que s'estimin convenients i necessàries amb aquesta finalitat, amb els advertiments i conseqüències legals que siguin procedents".

pancarta ajuntament figueres - ACN

Actual façana de l'Ajuntament de Figueres / ACN

Els serveis jurídics de l'Ajuntament de Figueres, que ja ha rebut el requeriment, estan estudiant la resposta que es donarà, que es farà pública aquest dimarts. A la façana de l'Ajuntament penjava fins al mes passat, quan va ser robada, una pancarta en la que es demanava "Llibertat presos polítics" i quan va començar el judici del 'procés' es va instal·lar una en la que es pot llegir "Self-determination is a right, not a crime" (L'autodeterminació és un dret, no un crim).

Des del Consell Comarcal han assegurat que no tenen penjat cap símbol a la seva façana.

Ciutadans ho celebra

El portaveu de Ciutadans a Figueres, Héctor Amelló, ha celebrat que la Junta Electoral de Zona "hagi atès les peticions de Cs per garantir unes eleccions lliures" i que hagi donat un màxim de 48 hores a l'Ajuntament de Figueres i als de la comarca per "retirar la propaganda separatista".

En aquesta línia, la compte oficial de Ciutadans a Figueres ha sostingut que "les institucions no poden ser el tauler d'anuncis del separatisme" i ha recordat que l'incompliment de la resolució de la Junta Electoral pot suposar un delicte electoral i un altre de desobediència.