La Junta Electoral Central ha acordat aquest dimarts 12 de desembre deixar en mans del jutge Pablo Llarena la participació de Joaquim Forn i Jordi Sànchez en la campanya per a les eleccions del 21-D.

Això passa perquè la candidatura de Junts per Catalunya i els advocats dels empresonats van fer la mateixa petició en paral·lel: els primers, a la JEC, i els segons, a Llarena. En conseqüència, s'entén que la màxima institució electoral prefereix que sigui el jutge instructor qui es pronunciï, a causa del procediment judicial de les persones en qüestió.

Així i tot, la JEC sí que es mostra partidària, a priori, que hi participin, i queda enregistrat en el vot particular del President Don Segundo Menéndez Pérez, al qual s'ha adherit la Vocal Doña Inés Olaizola Nogales, que autoritzen els empresonats a gravar vídeos i participar d'entrevistes des de presó.

L'escrit particular de la JEC exposa que els materials enregistrats podrien ser emesos "en els actes i mítings que organitzi la candidatura, així com entrevistes programades pels mitjans de comunicació tant de titularitat pública com de titularitat privada".

Així i tot, recorda que "les actuacions materials que poguessin derivar-se de tal reconeixement hauran de subjectar-se al que disposin les normes de règim interior del centre penitenciari aplicables a aquests interns, així com al que disposa la Llei Orgànica 1/1979, de 26 de setembre, general Penitència, i en el seu Reglament de desenvolupament i execució, interpretades, totes elles, en el sentit més favorable per a l'efectivitat del dret de sufragi que atribueix als interns l'article 3.1 de l'esmentada Llei Orgànica". 

No es recorda que la JEC elaborés un vot particular i destaca que l'ha fet el president sigui qui el subscriu. La comunicació de l'acord havia generat confusió, tant en cercles judicials propers als empresonats, com en cercles periodístics, forçant que la institució que la institució hagi hagut de reenviar l'escrit per precisar la decisió.