La Junta Electoral de Zona de Barcelona ha rebutjat aquest dimarts el recurs que va presentar Barcelona en Comú contra el recompte final de les eleccions municipals del 28 maig. Els comuns van assenyalar "alguns errors materials a l’acta d’escrutini del divendres i l’obertura dels vots nuls" en una mesa electoral i van demanar "aclarir errors". Tanmateix, la JEZ ha ratificat l'acord que va prendre el president de les meses que el partit d'Ada Colau va qüestionar després de l'escrutini, mantenint el resultat final de vots escrutats el passat divendres.

En concret, els comuns van presentar una reclamació contra l'escrutini d'una mesa electoral en què la còpia de l'acta que va rebre el seu apoderat no coincidia amb la còpia de l'administració, i van proposar que se'ls traspassessin 150 vots atribuïts a Ciutadans. En una altra mesa amb la mateixa discrepància també van proposar incrementar en 40 els vots a la formació, però la Junta Electoral ha ratificat la decisió del president de la mesa en tots dos casos. BComú també va presentar una reclamació perquè al recompte final no es van revisar els vots nuls, el qual també ha estat rebutjat.

Pel que fa al primer cas, la Junta Electoral argumenta que en els col·legis electorals "es confecciona més d'una acta, el que pot provocar, com ha succeït a les meses objectes de reclamació, que existeixi una discrepància entre la còpia de l'apoderat d'una formació política". Tot i això, la JEZ ha deixat clar que encara que "la còpia aportada per l'apoderat fos una segona acta", el possible error "no podria resoldre's com proposa la formació política, sinó no computant la mesa". És per això que l'organisme ha optat per respectar el que indica "l'acta manuscrita original existent", que a més coincideix amb un altre recull de les dades. En l'altra mesa reclamada per BComú, la JEZ també ha desestimat el recurs presentat pel partit perquè també hi ha dues actes que coincideixen.

A banda, Barcelona en Comú, Vox i Unidos Sí van sol·licitar la revisió de tots els vots nuls, una petició que ha quedat desestimada. En aquest sentit, la Junta ha recordat que la llei només contempla revisar els sobres amb vots i en blanc de les actes en les quals hi hagi observacions o reclamacions. "Només en aquest cas la Junta Electoral de Zona pot avaluar si la decisió de considerar nul el vot per part de la Mesa és correcta", ha afegit. 

La Junta Electoral accepta un recurs del PSC

En canvi, la Junta Electoral de Zona sí que ha admès a tràmit un recurs del PSC per corregir les dades d'una mesa electoral. Segons recull l'escrit, la Junta Electoral de Barcelona ha decidit acceptar el recurs perquè en la jornada d'escrutini es va constatar que s'havien creuat els resultats de dues meses i en va ordenar l'esmena. Però després de la reclamació del PSC s'ha comprovat que només es van corregir les dades d'una d'aquestes, per la qual cosa ha demanat que es rectifiquin "immediatament" les de la segona.