La Junta Electoral Provincial de Guipúscoa examina, a partir d’avui, si el secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, pot concórrer de candidat a president d’EH Bildu als comicis bascos del 25 de setembre, una vegada conclòs, a les 24 hores d’aquest dilluns, el termini per inscriure les candidatures.

L’òrgan electoral adoptarà la decisió amb la documentació de l’Audiència Nacional, en la qual especifica que està inhabilitat fins al 2021. La junta guipuscoana no entrarà al fons de l’assumpte ni es limitarà a comprovar si existeix una sentència ferma d’inhabilitació contra l’aspirant de la coalició sobiranista, una de les causes per no poder concórrer als comicis.

Aquest òrgan electoral ha rebut quan tocava l’informe de la Fiscalia de l’Audiència Nacional en què es declarava la inelegibilitat d’Otegi per a càrrec públic, tot i que ja tenia al seu poder tota la documentació necessària per determinar si el secretari general de Sortu podia ser candidat.

El maig passat, la Junta Electoral Central va remetre a la Junta de Guipúscoa, de la mateixa manera que a la resta d’òrgans electorals bascos, les sentències condemnatòries d’Arnaldo Otegi pel ‘cas Bateragune’, per reconstruir la il·legalitzada Batasuna, i la sentència del 18 de gener del 2016 per la qual la Secció Quarta de l’Audiència Nacional confirmava, en execució de la pena, que l’exdirigent de Batasuna no podria tenir cap càrrec públic fins al 28 de febrer del 2021.

A l’esmentada resolució, els membres de la sala, Ángela Murillo, Teresa Palacios i Juan Francisco Martel, van rebutjar el recurs de la defensa d’Arnaldo Otegi contra l’execució de la pena de sis anys i mig d’inhabilitació per a càrrec públic i per a l’exercici de dret de sufragi passiu.

L’advocada Jone Goirizelaia va argumentar que a la sentència condemnatòria no s’especificaven els llocs de feina, càrrecs o honors sobre els quals requeia la inhabilitació. Una vegada rebutjada la seva argumentació, va impugnar al Tribunal Suprem la sentència de l’Audiència Nacional.

Proclamació el 29 d’agost

La proclamació definitiva de les candidatures per a la junta serà el 29 d’agost i es publicaran l’endemà al BOPV. En el cas que l’òrgan proclami Otegi candidat, podran recórrer contra la decisió la Fiscalia o qualsevol de la resta de formacions que concorren als comicis. El PP, Ciutadans i UPyD ja han expressat la seva intenció d’impugnar-la.

Si la junta guipuscoana decideix que l’aspirant de la coalició sobiranista no pot presentar-s’hi, serà el seu advocat, Iñigo Iruin, qui recorrerà contra la resolució. El recurs es podrà presentar en el termini de dos dies al jutjat contenciós de Sant Sebastià, que tindrà fins al 2 de setembre per resoldre.

La decisió que finalment prengui el jutjat del contenciós pot ser recorreguda fins al 4 de setembre al Tribunal Constitucional, que tindrà de termini fins a les 12 de la nit del 7 del mateix mes per determinar si Otegi pot concórrer o no als comicis. Dos dies més tard, començarà la campanya electoral al País Basc.