El president d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Oriol Junqueras, ha tornat a apostar pel diàleg amb l'Estat com a una de les vies per obtenir la "confiança" de la comunitat internacional, però no de tots els seus membres. En una entrevista a El Periódico, Junqueras ha estat molt taxatiu: "Vincular l’independentisme amb Putin és un error molt rellevant". 

El líder d'ERC ha deixat molt clares les seves línies vermelles pel que fa al suport d'altres estats a la independència de Catalunya: "La nostra independència necessita el reconeixement de les democràcies occidentals". Junqueras ha rebutjat el suport de països que no compleixin amb aquestes bases democràtiques. "Qualsevol aproximació a qualsevol Estat que no compleixi els estàndards democràtics occidentals ens allunya molt del nostre objectiu", ha sentenciat. 

Taula de diàleg i comunitat internacional 

El reconeixement de la comunitat internacional ha estat un dels eixos vertebradors de l'entrevista del president d'Esquerra. Per Junqueras la celebració de la taula de diàleg és una oportunitat per rebre més suport per al projecte independentista d'altres estats. "Quan la comunitat internacional es dirigeix a nosaltres, no ens diu, de moment, que està disposada a donar suport a la independència, però sí que ens vol acompanyar en la lluita contra la repressió, cas de l’Assemblea de Parlamentaris del Consell d’Europa, i en el camí de la negociació", ha exposat. 

Davant de la pregunta de si la comunitat internacional té els ulls posats en el desenvolupament de la taula de diàleg, Junqueras ha assegurat que, d'una manera o altra, sí. "Hi ha una part de la comunitat que, per molt diverses vies, ens fa arribar la seva convicció que la taula és un èxit polític, perquè permet afrontar el conflicte polític des del diàleg i la negociació", ha afirmat el líder d'ERC, que ha afegit: "Si el PSOE arrossega els peus a la taula de negociació, la comunitat internacional prendrà nota".

El màrqueting de l'aeroport

L'aeroport del Prat, irremeiablement, ha estat present durant l'entrevista. Junqueras ha seguit la línia que defensa Esquerra davant de la suspensió de la inversió per l'ampliació de l'aeroport que va anunciar sobtadament el govern espanyol.

El líder dels republicans ha assegurat que: "El PSOE no va presentar una inversió, sinó un projecte de màrqueting electoral. Davant això, sempre els desemmascararem i mai els seguirem el joc".

Junqueras s'ha mostrat tranquil respecte les possibles repercussions que pogués tenir la crisi de l'aeroport sobre la taula de diàleg. "La taula de negociació és per resoldre el conflicte polític. Per altres qüestions, com les infraestructures, ja hi ha altres espais, com les comissions Estat-Generalitat. No barregem les coses", s'ha limitat a dir el president d'ERC. 

 

Imatge principal: Oriol Junqueras, president d'Esquerra Republicana, durant la seva visita a Waterloo / ACN