El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha enviat una carta al president del Govern i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, en què l'acusa que "va desdenyar una majoria progressista possible només per la seva covardia per asseure's a la taula i parlar, només parlar!, amb els independentistes", segons el document que ha avançat TV3.

"És raonable témer el pitjor. Vostè ja va intentar arribar a Moncloa pactant un govern amb Ciutadans que ni tan sols va veure la llum", diu a la carta. I afegeix: "Després de guanyar les eleccions, ens va fer perdre tots el temps escenificant una negociació amb Podemos que mai no es va creure. Per a, només al final, revelar les seves autèntiques intencions implorant al PP una abstenció patriòtica".

"Sense nosaltres avui vostè no seria president", diu, malgrat la qual cosa el líder d'ERC no es penedeix perquè --al·lega textualment-- gràcies a l'independentisme es va poder expulsar de la Moncloa a la dreta, que qualifica de rància.

Tot i així, insisteix a criticar el líder socialista: "Però mentre vostè continua girant com un penell, desorientat, intentant aprofitar d'on bufa el vent, nosaltres seguim al mateix lloc. Perquè no desapareixerem, senyor Sánchez".

"Avui, en vigílies d'una repetició electoral, vostè se sembla massa a aquesta dreta que apartem del poder, cada vegada més aïllat, cada vegada més autoritari", diu.

"D'una persona que lidera un partit que es pretén d'esquerres esperàvem una mica més. No molt més, coneixent els antecedents, els ho dic sense acritud", afegeix.

Per a Junqueras, Sánchez "ha obert de nou la porta a la dreta, a una dreta encara més extrema" i que, segons ell, posa en perill drets i llibertats dels independentistes i de tots els espanyols.

I li adverteix: "Tot té el seu temps, senyor Sánchez, però el seu pot ser que s'estigui esgotant. La història no li concedirà els quaranta anys de marge que han tardat a treure al dictador criminal del seu mausoleu. Jo, en canvi, no tinc pressa, per molt que em dolgui no poder veure créixer els meus fills."