Els expresos del procés Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Carme Forcadell i Dolors Bassa participaran el proper dissabte 23 d'octubre a la manifestació que organitza l'entitat Sare en defensa dels drets dels presos d'ETA.

A més dels dirigents independentistes, també acudiran a la mobilització representants del PNB, EH BilduPodemos, y de sindicats com ELA, LAB, UGT, STEILAS, ESK, EHNE, Etxalde, Hiru, CNT i CGT.

La manifestació, sota el lema 'Ibilian ibilian, etxerako bidean' (En marxa, en el camí cap a casa), començarà a les 17h al túnel del barri de l'Antic de Sant Sebastià i acabarà amb un acte en el Boulevard.

ETA Sare presos - efe

Pancarta a favor de l'apropament dels presos d'ETA al País Basc / Foto: Efe

ETA, al centre del debat

La manifestació pels presos se celebrarà pocs dies després que ells mateixos i ETA hagin tornat a ser el centre del debat de la política espanyola coincidint amb el 10è aniversari de la dissolució de l'organització armada.

El líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha estat al centre de la polèmica. Primer afirmant que la violència d'ETA no s'hauria d'haver produït mai. Després per assegurar que votarien els pressupostos del govern de Pedro Sánchez si s'alliberaven els presos etarres.

Les declaracions d'Otegi van encendre la dreta espanyola, que va tornar acusar Sánchez d'aliar-se amb els "terroristes" per mantenir el poder. En canvi, des del PSOE i des de l'independentisme català es va valorar positivament el posicionament del líder abertzale.

Tot i que des de la Moncloa s'ha negat que s'estiguin negociant això, sí que és cert que des de l'arribada de socialistes i Unidas Podemos al govern espanyol, l'apropament dels presos a Euskadi s'ha anat intensificant. Precisament això és el que vol Sare que continuï passant.

Avenços

En un acte celebrat aquest dimecres a Sant Sebastià, el líder de l'organització que lluita pels drets dels presos d'ETA, Joseba Azkarraga, va reconèixer que "hi ha hagut avenços i així ho hem manifestat des de Sare".

"Podem parlar d'un començament de canvi en la política penitenciària que obre un camí cap a un canvi real, però que només continuarà avançant si continuem caminant tots i totes juntes", ha reivindicat. "Només 10 presos estan en tercer grau penitenciari, quan més d'un terç, uns 70 presos, haurien d'estar en aquesta situació i, 52 d'ells, amb l'aplicació de la llibertat condicional", va afegir.

 

Imatge principal: Junqueras, Romeva, Bassa i Rovira, a Suïssa / Foto: Marc Puig