El vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Raül Romeva reclamen que es requereixi de manera urgent als mitjans que han publicat el vídeo amb les seves imatges a Estremera retirar-les i no cedir-les a tercers per “cessar en la intromissió il·legítima" en els seus drets. Segons la denúncia per la gravació i difusió del vídeo, a la qual ha tingut accés El Nacional, la difusió de les imatges, "no consentida" i "immerescuda", ha atemptat contra la seva intimitat, dignitat i dret a la presumpció d’innocència i ha provocat sensació d’indefensió i un profund desassossec en les seves famílies.

En la denúncia que aquest dissabte han presentat contra l'autor de les imatges i la publicació del vídeo, reclamen com a mesura "cautelar" l’enviament d’un "ofici urgent" als mitjans que han publicat les imatges perquè s’abstinguin de publicar o cedir a tercers qualsevol tipus d’imatge, so o vídeo on apareguin els denunciants dins del centre, i procedeixin a retirar els que haguessin publicat en qualsevol tipus de suport o plataforma, “cessant així en la intromissió il·legítima en els drets dels denunciants que es mantenen amb la difusió i possibilitat d’accés dels materials”.

Autoria

La denúncia recorda que el centre penitenciari ha iniciat una investigació interna per determinar les responsabilitats en la introducció d’un aparell de gravació i el seu ús en “espais prohibits”, però subratlla que “tant els denunciants com la majoria de funcionaris i interns del Centre coneixen perfectament l’autoria de qui els va gravar”.

Es tractaria, segons assenyala el text, d’un intern que “no hauria tornat d’un permís penitenciari, trencant la condemna”.

“Els citats vídeos han suposat i estan suposant un atemptat continu a la intimitat i la pròpia imatge dels denunciants, creant un profund desassossec també en els seus familiars, que estan presenciant una contínua difusió de vídeos no autoritzats, gravats amb càmera oculta en zones no només restringides sinó vinculades a la seva més estricta intimitat (cel·la), i evidentment excloses del públic coneixement”.

Immerescut i intolerable

Per tot plegat, i més enllà de la qualificació jurídica que es doni a aquests fets, es tracta, segons la denúncia, d’una “obtenció inconsentida d’imatges privades i converses dels denunciants, efectuades sense autorització i utilitzades en perjudici d’aquests”.

El vídeo va ser publicat pel diari Ara dimecres de la setmana passada. L'endemà La Sexta va reproduir aquestes imatges, amb altres d'afegides, fent befa dels presos. Sense citar explícitament aquests fets, la denúncia es refereix també a la “lesió a l’honor que hauria pogut produir-se a través del seu tractament posterior i modus de difusió pública”. 

La gravació i difusió de les imatges, "immerescuda i intolerable", han provocat també una “sensació d’indefensió evident” davant d’una gravació que podria ser molt llarga dels seus moviments diaris que, “atempten contra la seva dignitat i el dret a la presumpció d’innocència en haver estat presentats davant l’opinió pública gràficament com a reclusos en situacions i moments privats”.

El text recorda que tant la legislació com la normativa del centre prohibeixen la gravació de vídeos dins del centre, tant per part de l’intern com per part del denunciat.

Aquests fets constituirien, per tant, un delicte de descobriment i revelació de secrets amb la utilització d’artificis tècnics amb la finalitat de “vulnerar la intimitat de l’altre sense el seu consentiment”.

Davant d’aquesta situació, Junqueras i Romeva reclamen que s’iniciï un procés per investigar els fets; que el director de la presó informi sobre la identificació i localització del pres responsable de la gravació i sobre qualsevol informació relacionada amb el cas, i sobre si ha trencat la condemna; i exigeixen que es localitzi l’autor de les gravacions i se’l posi a disposició judicial.

Així mateix reclama, com a mesura cautelar “urgent i imprescindible”, requerir als mitjans que han publicat les imatges, el llistat dels quals s'incorpora en la denúncia, perquè s'abstinguin de publicar o cedir aquestes gravacions amb imatges dels polítics presos per "evitar la persistència en la lesió dels drets dels denunciants i per evitar un dany irreparable”.