​Els presos polítics comencen a sortir de la presó per anar a treballar i fer tasques com a voluntaris o per tenir cura de la família. És l'aplicació de l'article 100.2 del Reglament Penitenciari, que els garanteix poder fer una reinserció i que no té res a veure amb beneficis penitenciaris ni rebaixes de pena. És un dret que garanteix la llei i que és vital en el sistema penitenciari català, que es basa en la reinserció.

Ara mateix, Jordi Cuixart i Joaquim Forn ja tenen el permís per sortir entre setmana per anar a treballar. Tornen cada vespre a la presó a l'hora del recompte, per sopar i dormir. 

Jordi Sànchez i Carme Forcadell poden sortir tres dies a la setmana per fer tasques de voluntariat. I Dolors Bassa també té el permís, en aquest cas, per tenir cura de la seva mare. És un altre dels extrems que permet aquest article. 

Oriol Junqueras i Raül Romeva estan en tràmits de presentar la sol·licitud del 100.2. I Jordi Turull i Josep Rull ho faran properament, quan tinguin assegurats els requisits que calen per demanar-lo, com és la garantia de tenir una feina que no estigui afectada per la seva inhabilitació.

Aquest tipus de permís es pot demanar en el moment en què les juntes de tractament fixen el règim intern dels presos. I, en el cas dels presos polítics, el mes de desembre se'ls va classificar en segon grau. L'aplicació de l'article 100.2 no té res a veure amb el temps que fa que són dins la presó. Per tant, en funció de les peticions que Lledoners vagi rebent, s'aniran assignant els permisos per sortir a treballar o fer de voluntaris.

Ara mateix hi ha quatre presos pendents d'aquest tràmit. Junqueras, Romeva, Turull i Rull demanaran els propers dies l'aplicació d'aquest article, que, com ha passat amb la resta de presos polítics, se'ls concedirà si compleixen els requisits.

Tot i que la Fiscalia s'hi pot oposar, el ministeri públic no pot impedir que se'ls concedeixi un dels drets bàsics que hi ha en la legislació penitenciària catalana. Per tant, es preveu que en les properes setmanes es vagin demanant i donant els permisos per aquesta via.