El vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Raül Romeva han sol·licitat al Tribunal Suprem que el judici contra els presos polítics i el procés se celebri a Barcelona i no a Madrid, per preservar els seus drets  i reduir els costos del procediment. Així ho demanen Junqueras i Romeva, en l'escrit de conclusions que aquest dimecres presentara la defensa davant el Tribunal Suprem, on en les pròximes setmanes se celebrarà el judici en el qual afronten peticions de 25 i 16 anys de presó respectivament acusats de delictes de rebel·lió i malversació.

Després de fer-se públic l'escrit la defensa dels dos presos ha assegeurat que a assegurat que "és realista i no creu que sigui possible" aquest trasllat de seu, però que "ho demana per coherencia".

Segons l'escrit, per a la preservació dels drets dels acusats "caldria" que la vista del judici "pogués ser celebrada a la localitat de Barcelona, en instal·lacions del Poder Judicial idònies per a la seva correcta celebració". La defensa al·lega que, d'aquesta forma, hi hauria més proximitat entre els acusats i les seves famílies i advocats, que per "raons òbvies" no podran traslladar ni els seus domicilis ni els seus despatxos "permanentment" a Madrid mentre duri la vista en l'alt tribunal.

Amb el trasllat a Barcelona de la vista també s'obtindria una reducció de costos del procediment, "donada l'evident distància entre la seu del Tribunal i la majoria dels elements associats al plet, com acusats, advocats i testimonis", raona l'escrit. Per a les defenses de Junqueras i Romeva, administrar justícia és una tasca que no pot quedar "aliena" a la necessitat de "preservar l'interès públic" i, en concret, "la normal necessitat de racionalització de mitjans i evitació de costos innecessaris".

En l'escrit de conclusions, també s'argumenta que garantir l'exercici del dret a l'assistència dels seus advocats té a veure amb les possibilitats d'articular una relació entre advocat i client més "àgil" durant la tramitació de les actuacions, "evitant l'existència d'impediments de qualsevol tipus que puguin reduir l'efectivitat de l'esmentada defensa tècnica".

Per aquest motiu, remarca que la necessitat de proporcionar una "millor administració de justícia" es vincula, en ocasions, a la "necessària proximitat geogràfica" entre el tribunal i alguns elements o protagonistes "els interessos dels quals es consideren rellevants", davant la qual cosa sol·licita que la vista se celebri a Barcelona.