El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i el conseller d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, han visitat avui els treballs d'exhumació de fosses de la Guerra Civil a Prats de Lluçanès, on ja s'han trobat sis cossos.

Amb motiu del desplegament del Pla de fosses 2017-18, impulsat pel Departament d'Afers Estrangers, també es realitzen exhumacions a diverses fosses de Vilanova de Meià i Cassà de la Selva, on s'han localitzat, de moment, restes de deu individus.

Durant la visita, el vicepresident Oriol Junqueras ha considerat un "deure" reconstruir la memòria, ja que "la causa de la justícia és una causa universal".

Per la seva banda, el conseller Romeva ha remarcat que "totes aquestes persones mereixen ser rescatades de l'oblit" i ha destacat que el Pla de fosses evidencia "el compromís del Govern".

Els treballs d'exhumació realitzats inclouen els que es van dur a terme al gener, quan es van localitzar els ossos d'un civil a Tremp, i al juny, quan es van trobar restes de 17 soldats franquistes a Figuerola d'Orcau.

El recompte total d'exhumacions de fosses d'aquest any puja a 28, però les anàlisis genètiques de les restes només s'han dut a terme a Tremp, Prats de Lluçanès i Figuerola d'Orcau, encara que aquest mes de setembre està previst que s'analitzin les restes de dues fosses més.

L'anàlisi genètica, contemplada dins del pla, permetrà recuperar les restes òssies de les persones desaparegudes per posteriorment analitzar si hi ha coincidències amb les dades genètiques dels familiars de persones desaparegudes.