El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha posat en valor aquest dimecres la "normalitat democràtica" del Govern davant les "clavegueres" de l'Estat. El també conseller d'Economia ha comparegut aquest dimecres al Teatre de Sarrià juntament amb l'exconsellera Irene Rigau, on han assistit per explicar la Llei del Referèndum a la ciutadania.

Junqueras ha assegurat que Junts pel Sí actua amb "total normalitat democràtica" i ha garantit que el referèndum de l'1 d'octubre es celebrarà amb totes les garanties necessàries. "Votarem com sempre, als col·legis de sempre i amb totes les característiques de sempre", ha mantingut.

El vicepresident ha contraposat aquesta actitud amb les "clavegueres" de l'Estat espanyol i ha recordat les "pràctiques excepcionals" de l'Executiu de Mariano Rajoy, fent èmfasi en els intents "d'intimidar, amenaçar i menystenir els catalans". 

Oriol Junqueras i  Irene Rigau participen en un acte de l' ANC sobre les garanties del referèndum al teatre de Sarrià, Laura Gómez

En aquesta línia ha fet referència a la decisió del Tribunal de Comptes, que aquest dimecres ha obert una via per tal que l'expresident Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau paguin 5 milions d'euros per la convocatòria del 9-N. "A quan ens toca per cap la defensa de la democràcia? Dos euros per cap?", ha preguntat el vicepresident.

A aquest mateix tema s'ha referit Rigau, directament involucrada. La diputada ha basat la seva intervenció en repassar les "retallades" del Govern espanyol a Catalunya, tant a l'Estatut com en llengua o cultura, i ha assegurat que, "en front la por, il·lusió". 

Per la seva banda, el president de l'ANC, Jordi Sánchez, que ha estat el primer en intervenir a l'acte, s'ha compromès a ajudar "fins a l'últim cèntim" al Mas, Ortega i Rigau.

Un centenar d'actes arreu del territori

L'acte, organitzat per l'ANC, s'ha celebrat al Teatre de Sarrià i ha suposat el tret de sortida a una campanya que durarà fins a finals de mes i que comptarà amb més d'un centenar d'actes per tot Catalunya. 

Aquest mateix dimecres s'han celebrat simultàniament un total de 40 actes. A cadascun d'ells hi ha intervingut un diputat de Junts pel Sí com a mínim, i els assistents li han pogut traslladar els seus dubtes sobre la llei que permetrà el referèndum. 

Avui mateix el recentment nomenat conseller de presidència, Jordi Turull, ha explicat la llei del referèndum a Vilafranca; els diputats Lluís Llach i Anna Caula ho han fet a Girona; mentre que el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, i la presidenta de l'AMI i diputada Neus Lloveras ho han fet a Vilanova i la Geltrú, entre d'altres localitats.

L'acte d'aquest dimecres s'ha donat escassos dies després que Junts pel Sí i la CUP presentessin la llei al Parlament, cosa que posteriorment va fer el Govern al Teatre Nacional de Catalunya.