El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ja ho va advertir, tal i com apunta al seu compte de Twitter: "La repressió comença contra els independentistes i continua contra la resta de demòcrates". El dirigent d'ERC ha fet aquesta reflexió en relació a la suspensió acordada aquest dilluns a la nit pel Tribunal Constitucional d'admetre les mesures cautelaríssimes que demanava el PP i suspendre la tramitació de la reforma judicial que forma part de la del Codi Penal. El Constitucional ha consumat, d'aquesta manera, el xoc frontal amb el poder legislatiu fruit d'un recurs dels populars per evitar un canvi en el sistema d'elecció dels magistrats del mateix TC que, de retruc, suposaria una nova majoria progressista al TC.

TUIT Oriol Junqueras TC

El dirigent independentista ha reflexionat sobre aquests fets apuntant que la dreta i l'extrema dreta espanyola han tornat a utilitzar "els poders de l'Estat per atemptar contra la voluntat del poble". Finalment ha subratllat que la seva formació sempre lluitarà "en defensa de la democràcia". La suspensió de la tramitació de la reforma judicial obre incògnites sobre la del conjunt del Codi Penal, que inclou la derogació del delicte de sedició i la reforma de la malversació, tot i que la portaveu del PSOE al Senat, Eva Granados, ha indicat que creu que una cosa no afecta l'altra. El Senat celebra des de les 9 del matí d'aquest dimarts la ponència de la comissió de Justícia i posteriorment la mateixa comissió de Justícia on s'havia d'abordar la reforma. La previsió era sotmetre-la al ple el dijous per activar ja el nou sistema d'elecció de magistrats.

"Repressió política"

En la mateixa línia s'ha expressat la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que també a través de les xarxes socials ha criticat que la dreta espanyola utilitzi "l'amenaça judicial contra l'oposició política, la democràcia i el canvi social". La dirigent d'ERC ha afirmat que d'aquestes accions se'n diu "repressió política". Rovira ha recordat que aquesta repressió afecta a persones d'àmbits molt diferents: "titellaires, periodistes, activistes d'esquerres i comunistes, independentistes, sindicalistes i feministes". 

TUIT Marta Rovira TC

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha remarcat que al Parlament "ja s'ha viscut" l'actuació que el Tribunal Constitucional ha tingut ara amb les Corts espanyoles. "Com a català, per a mi és una mena de déjà-vu", ha dit Rufián en roda de premsa aquest dimarts a la cambra baixa. El portaveu dels republicans al Congrés ha recordat el "paper del progressisme espanyol" quan el TC intervenia a la cambra catalana i ha rebutjat apuntar-se "a cap mena de confeti o de proclama d'aquells que fa uns anys es van posar de perfil" a Catalunya. Rufián ha dit que la "desobediència sense un pla" i el "conflicte institucional sense un demà plantejat" és un "gegant amb peus de fang" que "no serveix de res".

 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que farà una declaració institucional aquest dimarts a les 11 hores per valorar la decisió del ple del Tribunal Constitucional. Ahir dilluns a la nit també van comparèixer altres autoritats de l'estat espanyol arran de la decisió del TC com la presidenta del Congrés, Meritxell Batet; el president del Senat, Ander Gil, i el ministre de Presidència, Félix Bolaños. Aquest darrer va afirmar que la resolució del TC "s'ha d'acatar", malgrat que el govern espanyol no comparteix ni el procediment que ha seguit ni el fons de la decisió. Segons Bolaños el que ha passat avui "és d'una gravetat màxima" perquè el TC ha adoptat "en temps rècord i amb una majoria exigua" una decisió que atura l'acció del Congrés, fet que "afecta els fonaments de la nostra democràcia"