Oriol Junqueras ha demanat dimissions o cessaments immediats en el si del govern espanyol per l'espionatge amb Pegasus a una seixantena de dirigents independentistes. Aquest dimarts se celebra una nova reunió del Consell de Minsitres i el president d'ERC ha proposat que en aquest espai ja es comencin a estudiar aquestes mesures ja que "com més temps passa, més difícil serà reconstruir la confiança" amb el Govern. Junqueras ha apuntat que fins i tot alguns sectors de Podemos, socis de govern del PSOE, demanen prendre mesures per l'espionatge i recorda altres casos d'espionatge que han acabat amb dimissions com el del president dels Estats Units Richard Nixon pel Watergate o el del jutge Baltasar Garzón.

 

D'altra banda, ERC no garanteix el seu suport al decret d'Ucraïna que es votarà dijous al Congrés. Així ho advertia la portaveu republicana, Marta Vilalta, al govern espanyol, en la roda de premsa d'aquest dilluns. Esquerra subratllava que és una "possibilitat" no donar suport al decret llei de mesures econòmiques per pal·liar els efectes de la guerra. En la mateixa línia s'ha mogut el president de la formació independentista, Oriol Junqueras, que aquest dimarts en una entrevista a TV3 ha recordat que la seva formació "sempre vol aprovar coses útils per a la ciutadania" però que res és més útil que "saber que no se'ls està espiant". És per això que Junqueras no ha pogut assegurar el seu posicionament a la votació tot i recordar que en dos dies poden canviar moltes coses.

Aquest dimarts el diari El Pais ha publicat que el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) va espiar líders independentistes de forma "individualitzada, no indiscriminada i sempre sota control judicial", segons fonts properes al servei secret espanyol. Aquestes fonts asseguren que el CNI va usar el programa espia Pegasus, adquirit a mitjans de la dècada passada per uns 6 milions d'euros, per vigilar les activitats dels líders independentistes en les seves sortides a l'estranger i neguen que s'hagin punxat telèfons institucionals. El president d'ERC no confia en aquesta informació ja que és el propi CNI qui ha actuat com a font d'informació i, per tant, tampoc es fia de la comissió d'investigació interna que diu que iniciarà per aclarir els fets; Junqueras recorda que el que s'expliqui a la comissió no es podrà explicar als ciutadans perquè la llei diu que és secret el que es parla en aquest espai.

ERC reclama que Sánchez doni la cara

Per la seva banda, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, assegurava aquest dilluns que el ministre de Presidència del govern espanyol, Félix Bolaños, no s'ha compromès a buscar els responsables del CatalanGate i fer-los cessar i es dirigia al president del govern espanyol per exigir-li explicacions i donar la cara. Vilagrà s'expressava així després de la reunió diumenge amb el mateix Bolaños al Palau de la Generalitat. A més, la consellera qualificava "d'acte de fe" la comissió de secrets oficials del Congrés que Bolaños s'ha compromès a posar en marxa. Vilagrà avisava que fins que no hi hagi "decisions contundents" el Govern no seurà a negociar res més i posava d'exemple que ella no aniria a Madrid per la reunió sobre els Jocs d'Hivern i que hi aniria la secretària general del seu departament.