L'advocat Andreu Van den Eynde, que exerceix la defensa del president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que tornaran a demanar comparèixer davant el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena "quan convingui" sobre la causa que té oberta el republicà i la resta del Govern destituït.

"Com qualsevol investigat, som amos del moment en què volem declarar", ha plantejat Van den Eynde aquest dilluns en una entrevista de TV3 recollida per Europa Press, en la qual ha confirmat que Junqueras assumirà la seva credencial de diputat al Parlament.

Ha explicat que no parla amb l'exvicepresident de qüestions polítiques i que desconeix si s'ha comunicat amb el candidat de JuntsxCat, Carles Puigdemont, però que si Junqueras fos el presidenciable la seva petició de llibertat "jurídicament tindria més força".

El líder d'ERC es troba en presó preventiva juntament amb l'exconseller d'Interior Joaquim Forn mentre que la resta de consellers empresonats van ser allibertats sota fiança el desembre, a diferència de Puigdemont i quatre dels seus consellers, que es troben a Bèlgica i no van acudir a declarar davant l'Audiència Nacional.

Van den Eynde ha negat que Junqueras al·legués davant la sala penal del Tribunal Suprem, a la qual va acudir per demanar que l'alliberessin, que ell sí que s'havia presentat a declarar, i ha atribuït a Llarena la consideració que "hi ha gent que ha comparegut i d'altra que no".

Ha criticat que en la resolució de divendres passat "s'entra molt en el fons, s'explica què són els presos polítics i què no, i de quina manera es pot defensar la independència" de Catalunya, però no es discuteix si Junqueras hauria d'estar en llibertat.

"El fet determinant no és el que digui, sinó que el que és determinant per a ells és que Oriol Junqueras opti a responsabilitats de decisió", ha lamentat.