L’influent diari internacional Politico ha publicat un reportatge on assegura que "Oriol Junqueras és la principal figura del que podria ser el judici més important que s’ha portat a un tribunal espanyol”. L'article, publicat aquest dilluns des de Lledoners i després d'una conversa amb el president d'ERC, es centra en el judici de l'1-O. 

"Junqueras, que era vicepresident de Catalunya, ha estat a la presó durant 14 mesos", comença la peça, que afegeix que el republicà està "acusat de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics i s'enfronta a una possible condemna de 25 anys de presó". Tot seguit, el diari descriu Junqueras com "l'home que configurarà el futur polític immediat d'Espanya". 

A la conversa, Junqueras assumeix que el judici al Tribunal Suprem, que es transmetrà per TV3, és "molt important". En aquest sentit, assumeix a priori que "no serà un judici just" però que "pot funcionar com a palanca per al canvi democràtic davant d'un estat que està retrocedint democràticament". Junqueras també argumenta que els "jutges s'han mostrat esbiaixats de manera manifesta i actuen seguint criteris polítics". 

Davant la resolució del judici, Junqueras avança que "no demanarà perdó si el judici el considera culpable". "Això seria tant com admetre la meva culpabilitat", argumenta, "i no sóc culpable de cap de les infraccions que m'acusen", conclou.

Sobre el govern de Pedro Sánchez i les avinences amb el grup parlamentari d'ERC, Junqueras no es mulla però deixa clar que "el pressupost és important, però els drets i les llibertats ho són més", diu a l'entrevista.

Politico explica que ERC va ser un dels partits que va votar a favor de la moció de censura a Mariano Rajoy. "El diàleg és indispensable", diu Junqueras en l'entrevista, que es va dur a terme abans del Consell de Ministres a Barcelona. Tot i així puntualitza. Considera que aquest diàleg "hauria de conduir a formular propostes i arribar a acords, a no pas superar l'arbust ni a compensar la incapacitat d'assumir desafiaments amb valentia".

Politico, entrevista a Junqueras

Junqueras no renuncia a la independència

"L'1 d'octubre no és el final de res; és el començament de tot ", diu Junqueras a la conversa amb Politico, referint-se a la data del referèndum. Un dels eixos on cal centrar més esforços actualment, insisteix el líder d'ERC, "és en promoure de la implicació d'una majoria social i política al procés". "Si ets una minoria sorollosa, no tens cap possibilitat d'aconseguir un canvi tan profund com el que proposem", assegura Junqueras. 

A la conversa, Junqueras també fa referència als seus valors cristians i reitera que mai va sentir que estava "desafiant la llei", argumentant que la seva estratègia ha estat "democràtica, oberta al diàleg i amable".

A l'entrevista a la presó, Junqueras no respon a la pregunta si es penedeix d'algunes de les seves decisions relacionades amb el referèndum. Però ell continua compromès amb la causa: "En una democràcia, ningú no hauria d'acabar a la presó per posar les urnes".