“Volem eliminar allò que es va introduir per perseguir-nos", ha afirmat el president d'ERC, Oriol Junqueras, sobre la proposta d'ERC de reformar el delicte de malversació en una entrevista a TV3 aquest diumenge al matí. I és que, segons Junqueras, el delicte de malversació en la causa contra els líders independentistes per l'organització del referèndum de l'1-O es va introduir per tal de poder perseguir-los, però aquest mai no es va cometre. En aquest sentit, ha subratllat que “la malversació mai no va existir en l’organització del referèndum de l’1-O" i que "per això volem que es reformi el Codi Penal". 

El líder d'ERC també ha aprofitat l'avinentesa per fer una crida a les forces independentistes i progressistes per treballar junts en aquesta qüestió i avançar.

Junqueras no veuria just 4 anys de presó per als exiliats 

El president d'ERC ha afirmat que no li semblaria just que els exiliats que tornessin a Catalunya s'haguessin d'enfrontar a quatre anys de presó, tal com inclouria la darrera proposta sobre la malversació en què treballen PSOE i Unides Podem segons La Vanguardia. El líder republicà ha indicat que l'objectiu d'ERC és "rebaixar-la i fer-la desaparèixer" però ha afegit que per arribar com més lluny sigui possible cal l'ajuda de tothom. "Arribarem a fer-la desaparèixer? Depèn de quanta gent ens ajudi", ha declarat a Catalunya Ràdio abans de ser entrevistat a Tv3. En aquesta línia, ha demanat "una mica de generositat" als partits catalans per deixar els interessos "particulars" i aprovar els pressupostos.

Negociació dels pressupostos catalans

Pel que fa a la negociació dels pressupostos de la Generalitat de 2023, Junqueras ha assenyalat a l'entrevista de TV3 que "hi ha un acord social important per aprovar els pressupostos" i ha afegit que "els únics que no hi estan d’acord són partits polítics amb interessos egoistes”. En aquest sentit, ha declarat que "esperem que Junts voti uns pressupostos que ells mateixos van elaborar”. No obstant això, ha afirmat que "segur que hi haurà pressupostos"

Preguntat per si el Govern pactarà els comptes catalans amb el PSC, Junqueras ha recalcat a Catalunya Ràdio que el projecte pressupostari compta amb el suport de sindicats, empresaris i tercer sector. I ha reclamat al PSC que "deixin d'actuar en funció d'interessos molt particulars, que s'oblidin de defensar aquests interessos i es posin a treballar al servei de la ciutadania", ha asseverat.

Finalment, demanat a TV3 per si es reunirà amb el president espanyol, Pedro Sánchez, arran de la seva visita a Barcelona, ha declarat que "no em veuré amb Pedro Sánchez avui i no em consta que hi hagi cap reunió en aquest sentit”.