El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat aquest dissabte que quantes "més hores passen sense assumir responsabilitats per part del govern espanyol, més difícil ho té per a reconstruir la confiança que ha perdut" davant la societat catalana, mitjans internacionals i les institucions europees. Amb motiu de la diada de Sant Jordi, en declaracions als mitjans Junqueras ha parlat sobre el CatalanGate i ha avisat que casos similars en "qualsevol democràcia que es digui mínimament avançada hauria de comportar l'assumpció de responsabilitats polítiques". Junqueras ha recordat a Sánchez que, malgrat que "qualsevol comparació és odiosa", altres "casos similars d'espionatge van comportar dimissions", i com a exemple d'això ha posat "la de l'exvicepresident del govern central Narcís Serra, la dimissió d'un president dels Estats Units (Richard Nixon) o la inhabilitació d'un jutge com Baltasar Garzón". Junqueras ha considerat que, malgrat ser un dia de festa, "no es pot oblidar que la repressió continua i segueix afectant-nos a molts de nosaltres", com en el cas d'espionatge a una seixantena de líders independentistes a través del sistema Pegasus.

En aquesta línia també s'ha manifestat durant la diada de Sant Jordi, el president de la Generalitat, Pere Aragonés, que ha considerat que "no té cap mena de sentit que avui dia el president Sánchez no hagi ofert una explicació". A més, Aragonès ha afirmat que les explicacions de la ministra de Defensa, Margarita Robles, són “insuficients i fins i tot contraproduents”. “Perquè dir que el CNI no es pot defensar... qui no es pot defensar som la gent que hem sigut espiats”, ha etzibat. El president ha avisat que aquesta qüestió no se solucionarà amb una “foto d’una reunió”, i ha tornat a reclamar transparència i que es doni tota la informació.

Protegir la llengua

Junqueras, ha instat a JxCat, comuns i PSC a avançar en la modificació de la Llei de Política Lingüística. "Som conscients que cal protegir més que mai la nostra llengua", ha defensat Junqueras en declaracions als mitjans el dia de Sant Jordi. En aquesta línia, ha recalcat que cal protegir el català "davant la imposició de percentatges". "Estem convençuts que ens en sortirem", ha dit el president d'ERC. Tot plegat després que dimecres la Junta de portaveus ajornés la votació sobre l'acord, que en principi havia de fer-se al ple de la setmana que ve. JxCat va demanar més temps per prioritzar un consens entre partits i entitats. 

 

📚 Llibres Sant Jordi 2022: recomanacions i totes les novetats editorials de l'any
 

Pel que fa a la celebració de Sant Jordi, Junqueras ha assegurat que és "un dia extraordinari perquè omple els carrers de roses, de llibres i d'amor". En el seu cas, ha celebrat poder-lo celebrar al carrer després de l'empresonament. Ara bé, Junqueras ha aprofitat per reivindicar que "la repressió continua afectant". Ha afegit que és una data també per a reivindicar la cultura i la llengua catalanes, ha assegurat que la millor defensa és una república catalana, i defensa "protegir" la cultura i l'escola catalana avançant en una modificació de la llei de política lingüística.