El president d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Oriol Junqueras, ha reiterat que la via que promou el seu partit, basada en la negociació i eixamplar la base independentista, és la "més ràpida" per assolir la independència de Catalunya. "El camí més ràpid per aconseguir la independència és el que defensem nosaltres, és la democràcia, i en democràcia es guanya sent més i sent més forts", ha subratllat el republicà en declaracions a Efe. 

Davant de les crítiques d'alguns sectors de l'independentisme cap a ERC, acusant el partit de voler dilatar el procés independentista per negociar amb l'Estat, Junqueras s'ha mostrat convençut que el diàleg és la via més segura cap a la independència, però ha admès que "les negociacions són difícils". 

Confiança en la negociació amb l'Estat

Part de l’independentisme es mostra escèptic davant de les negociacions amb el Govern espanyol, les quals no creuen que acabin conduint enlloc. Per contrarestar la incertesa que envolta el futur del diàleg amb l'Estat Junqueras ha remarcat que "una de les condicions imprescindibles per guanyar una negociació és negociar, negociar més que ningú, tant com faci falta, i no aixecar-se mai de la taula de negociació".

En les seves declaracions a Efe, el president dels republicans s'ha desmarcat un cop més de la via unilateral i ha afirmat que "no hi ha cap qüestió política, econòmica o social rellevant al món que sigui estrictament unilateral".  El paper del món en el futur de Catalunya també ha estat un dels arguments que ha fet servir Junqueras per reivindicar la via del diàleg. Pel republicà la negociació amb l'Estat és una porta oberta cap al reconeixement internacional. "Com la república catalana no és possible sense el reconeixement internacional, hem d'intentar seguir els consells que la comunitat internacional ens dona", ha resumit i ha afegit: "La comunitat internacional ens demana sempre que liderem aquesta voluntat de negociació".

Relació amb Puigdemont

Junqueras també ha volgut dissipar els dubtes i els rumors que envolten la seva relació amb el president Carles Puigdemont i ha assegurat que per la seva banda "mai hi ha hagut retrets de cap mena". "No trobareu cap paraula ni escrit meu que expressi retrets, i estic molt orgullós que sigui així", ha sentenciat el president d'ERC.

La independència d'Aragonès

En les mateixes declaració Junqueras ha desmentit que tutelés al president Pere Aragonès durant les negociacions per a la seva investidura. "Si algú ha de tutelar a algú, val més que sigui el Pere qui em tuteli a mi, no patiu", ha afirmat amb to irònic. 

El republicà també ha afegit que la seva relació Aragonès i la resta de dirigents d'ERC "és fantàstica". "Tinc molta sort per sentir l'estima que sento allà on vaig", ha afegit. 

 

Imatge principal: Oriol Junqueras, president d'ERC, durant l'acte a Lledoners després de sortir de la presó per la concessió dels indults / Sergi Alcàzar