El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, estan reunits aquest divendres a la tarda a la presó de Lledoners. A la trobada, que ha començat a quarts de cinc de la tarda, hi assisteixen també la portaveu d'En Comú Podem, Lucía Martín, i el tercer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Asens, per part dels Comuns. Per part d'ERC, hi assisteixen el president d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià, i el diputat al Congrés, Joan Tardà

La reunió no té límit de temps i es farà sense vidre que els separi, com es fa en qualsevol visita sol·licitada per una autoritat. En aquests casos, l'únic límit temporal és que no s'alterin els horaris del centre penitenciari, com les hores de menjar i altres activitats. Tot i això, segons fonts properes als interlocutors, podria acabar cap a les sis de la tarda.

Amb els pressupostos de rerefons

La trobada es produeix en ple debat sobre l'aprovació dels pressupostos de l'Estat, pactats entre PSOE i Podemos. Tot i això, des d'ERC adverteixen que no hi ha res a negociar si el govern de Sánchez no insta la fiscalia a retirar les acusacions per l'1-O. De fet, asseguren que serà aquest el missatge que Junqueras traslladarà a Iglesias. 

El líder de Podemos, però, s'ha desmarcat d'aquesta demanda i, en una entrevista a Antena 3 aquest matí, ha reclamat als partits independentistes que no s’utilitzi els presos polítics com a arma política. En aquest sentit, Iglesias ha insistit que la seva formació entén que els líders polítics i de les entitats no han d’estar a la presó, però també ha insistit que no es pot intervenir en les decisions judicials. 

Crítiques a Iglesias

La visita d'aquesta tarda ha estat molt criticada per part de Cs i el PP. El líder de cs, Albert Rivera, ha qualificat "d'humiliació" que abordin la negociació de pressupostos en un "vis-a-vis" en una presó, mentre que el del PP, Pablo Casado, l'ha qualificat d'insult als jutges i fiscals. 

També el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha volgut desmarcar de la reunió d'aquesta tarda entre Igelsias i Junqueras tot remarcant que "la negociació del pressupost la fa el govern d'Espanya". 

Aquesta és la primera trobada d'Iglesias amb Junqueras a la presó. Tot i això, el líder de Podemos ja havia visitat el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, al juny passat quan aquest estava a Soto Del Real. També aquest divendres es veurà amb Cuixart i amb els presos de JxCat, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull