El vicepresident de la Generalitat i líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha volgut aprofitar el seu discurs a l’acte dels republicans a Vilafranca del Penedès per llençar un missatge dirigit als agents de la Guàrdia Civil que aquests dies actuen a les ordres de l’Estat.

“Tots nosaltres som gent honrada i honesta. Els que van detenir dimecres són bones persones que pertanyen a una organització política amb 86 anys d’història i cap cas de corrupció. I aquells que els ordenen les detencions i intervencions no poden dir el mateix, no estan lliures de corrupció”, ha sentenciat pocs minuts després de saltar la sospita que el govern espanyol volia prendre el control dels Mossos d’Esquadra.

A més, Junqueras ha volgut cridar un “visca” per “la democràcia, la Catalunya en el seu exercici democràtic i l’Espanya democràtica que té l’oportunitat de fer-se valer i nàixer en el referèndum a Catalunya”. En aquest sentit, ha demanat els assistents que “es posin dretes” als actes independentistes “per ovacionar una Espanya democràtica”, aconseguint així que el públic de l’acte aplaudís de peu de cara a les càmeres de la premsa present.

El vicepresident ha criticat la intervenció dels comptes de la Generalitat assegurant que amb aquest control financer, el govern espanyol hagi volgut “tancar els comptes dels centres de recerca, de l’impuls de l’activitat industrial, de l’agricultura, de les polítiques de joventut, de la cultura, de les polítiques d’igualtat, d’habitatge, i de la renda garantida de ciutadania”. “I la pregunta és: què té a veure la factura d’un paracetamol amb la democràcia?”, ha sentenciat, tot afegint que “no podran aturar la democràcia tancant els centres de recerca”.