El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que el seu partit no vol una DUI "que duri segons" i ha reivindicat que per arribar a la independència cal negociar multilateralment i aconseguir més suport entre la societat. Segons ha explicat en una entrevista a RAC1 aquest divendres, el seu partit es nega a trencar la via de negociació amb l'estat espanyol i aposta per "preparar-nos" ara per a la República.

"El món actual exigeix multilateralitat, perquè estem a la Unió Europea i formem part d'organismes internacionals. Trencar la negociació ens tanca les portes de cara a la comunitat internacional, que demana esforços. Ara necessitem preparar-nos per a la independència i ser més i arribar a tothom. Ningú vol independències que durin instants", ha indicat. Així doncs, el republicà no vol córrer i ha assumit que en el passat es van cometre errors d'aquest tipus.

Acto Lleida elecciones catalunya 14F ERC Pere aragonès Oriol Junqueras campaña  / ERC

Imatge: Oriol Junqueras i Pere Aragonès durant la campanya / ERC

La "corrupció" de Borràs

Junqueras s'ha negat reiteradament a respondre què farà ERC si Junts guanya les eleccions. El republicà s'ha limitat a dir que està convençut que "qui guanyarà les eleccions serà Pere Aragonès" i tot i els múltiples intents del presentador, Jordi Basté, per aconseguir una resposta, Junqueras només ha conclòs que "si l'independentisme suma, hi haurà un govern independentista amb Aragonès de president". Per tant, doncs, si l'independentisme no suma i guanya ERC, aquests no descarten altres governs.

Tot i això, Junqueras ha tancat la porta a un pacte amb el PSC, que ha assegurat que és l'"enemic". "Amb el PSC som antagònics en tots els valors que representem: no tenim ni un cas de corrupció, defensem valors republicans i la independència", ha explicat. 

El que sí que ha manifestat que té clar, però, és que algú com Laura Borràs, investigada pel Suprem, no seria mai candidata per ERC. "ERC exigeix candidats impol·luts de corrupció", ha indicat.

Junquerisme és amor

Com ja va fer en el mateix estudi de ràdio ara fa tres anys, Junqueras ha reivindicat de nou el "Junquerisme és amor" i ha demanat a la resta de partits que tinguin com a prioritat "el país, sumar i no barallar-nos". El líder d'ERC ha assegurat que "no entra a fer retrets ni a discutir" amb els qui critiquen ERC i ha dit que la millor manera de respondre és demostrar que no és així amb fets.

Imatge principal: Oriol Junqueras en un acte electoral / ERC