Tot i que l'anomenat 'efecte Illa' va capgirar la campanya, ara, a mida que passen els dies, ja comença a perdre efecte. A més, la proposta que la candidata de JxCat, Laura Borràs, va deixar anar ahir ha contribuït que el focus electoral canviï de partit. Borràs va assegurar que si l'independentisme obtenia més del 50% dels vots es reactivaria de declaració d'independència del 27-O.

Aquest diumenge, el número 3 de la formació, Joan Canadell, ha donat algunes claus sobre què caldrà que passi a les eleccions del 14-F i els dies que seguiran perquè això s'acabi materialitzant. I ho ha fet, fidel al seu esperit d'independent, responent alguns usuaris a Twitter.

"Per fer la independència en la propera legislatura hi ha condicionants, que després no tinguem desil·lusions", ha advertit. El primer, "pràcticament indispensable", ha dit, és que l'independentisme guanyi amb el 50% dels vots més un. El segon, "que hi hagi 68 diputats disposats a activar la declaració d'independència, només amb Junts no arribarem", ha alertat. I el tercer condicionant que ha deixat anar: "Que la societat civil la defensi".

Preguntat directament sobre el paper que jugarà ERC en tota aquesta estratègia, Canadell no s'ha mossegat la llengua. "Si guanyem amb diferencia no tindran més remei que sumar", ha dit tot afegint que, sinó, "espero que" les bases s'acabin "revoltant".

També ha vaticinat que en aquest hipotètic escenari en què els republicans quedessin per sota dels de Puigdemont, si el partit no cedeix a l'estratègia de JxCat, acabarien perdent "molt més" a les pròximes eleccions que se celebressin. Canadell, però, ha alertat que si les dues formacions obtenen un resultat similar, "com diuen les enquestes", "costarà més...". 

Què diuen ERC i la CUP sobre la DUI?

Tots dos partits han reaccionat amb escepticisme i desgana a la proposta de Borràs. La consellera d'Agricultura i cap de llista d'ERC per Girona, Teresa Jordà, ha qualificat la proposta de "falsa promesa" i ha emprat una famosa frase del president Pujol per rebutjar-la: "No toca". 

Més subtils han estat la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i el vicepresident del Govern i candidat dels republicans, Pere Aragonès. "No ens podem enganyar", ha dit Rovira instant l'independentisme a "consensuar una estratègia i marcar-se un objectiu". Aragonès, per la seva banda, ha assenyalat que "la República no és una qüestió retòrica, de declaracions, és qüestió de fer-la. I es fa sumant majories com l'1-O i el 3-O, es fa guanyant una vegada i una altra amb el 50% dels vots". 

Per part de la CUP, el seu cap de llista per Lleida, Pau Juvillà, ha remarcat que cal "molta més força" per donar un nou impuls al procés. També ha demanat un pla "concret, realista" i que es faci "amb molta més gent".