El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, s'ha sumat aquest dimecres a la polèmica sobre la necessitat de que Catalunya tingui un exèrcit en cas de ser un estat independent. El vicepresident, però, ha situat el debata la "nova república", i en concret, ha argumentat que la decisió recaurà a les "majories parlamentàries". Això sí, en una entrevista a El Punt Avui, ha considerat que un exèrcit convencional no tindria sentit.

Arran del debat per les declaracions del president del Govern, Carles Puigdemont, sobre la necessitat de tenir-ne, Junqueras ha apuntat que "potser no té sentit" que una Catalunya independent es plantegi un exèrcit "amb els mateixos cànons" que estats com Espanya, Alemanya, França o Itàlia. "Per les dimensions de l'estat, perquè és un estat nou, i per l'oportunitat de definir-se a ell mateix de forma diferent a les herències i les inèrcies d'alguns altres estats", ha apuntat Junqueras.

En aquest context, el també líder d'ERC s'ha mostrat convençut que "la nova república trobarà la manera i tindrà l'oportunitat de definir de la manera més adequada possible quines polítiques de seguretat i cooperació aplica", unes polítiques que van "molt més enllà d'un exèrcit convencional", ha afegit.

Simó, emplaça el debat a les constituents

L'adjunta a la Presidència per a les Relacions Institucionals d'ERC, Anna Simó, ja havia replicat hores abans al president Puigdemont, que correspon a la ciutadania i no a ell decidir si un futur Estat català tindria exèrcit propi. "El moment per dirimir-lo serà en el procés constituent, no ara," ha destacat Simó en declaracions als mitjans a Vilafranca del Penedès .

Per Simó, serà "tota la ciutadania" i l'Assemblea que sorgeixi de les pròximes eleccions constituents la que redacti una Constitució catalana i posi les bases del nou Estat i les seves institucions.

Les declaracions del president Puigdemont ja van suscitar aquest dimarts les critiques de la CUP. La diputada Gabriela Serra va considerar que "no és ètic" utilitzar els "dramàtics" atacs terroristes del passat 17 d'agost a Barcelona i Cambrils per justificar la necessitat d'un exèrcit. "Res no justifica el militarisme", va assegurar Serra en un missatge a les xarxes socials.

Puigdemont va assegurar en un xat amb ciutadans via Facebook Live, que tenir un exèrcit és "absolutament indispensable" per a una Catalunya independent. El president va destacar que "els exèrcits, les polítiques de defensa, són absolutament indispensables per al combat global" com s'ha vist amb els atemptats de Barcelona i Cambrils.