Passa la responsabilitat. El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha justificat que si la taula de diàleg fracassa serà perquè el compromís del govern espanyol de Pedro Sánchez "amb la democràcia és escàs". "Poder avançar es pot avançar, una altra cosa és que veurem fins a quin punt aquells que s'anomenen demòcrates estan realment compromesos amb la democràcia i amb l'exercici d'un dret democràtic dels ciutadans com és el dret a votar", ha argumentat en una entrevista d'Europa Press publicada aquest diumenge.

Així, quan li han demanat sobre si creu que la taula de diàleg donarà fruits en els dos anys que queden fins a les següents seleccions generals malgrat les diferències entre els dos executius, ha defensat que els demòcrates han de poder avançar en la línia d'exercir la democràcia. Ho ha dit abans que la mesa de negociació es reuneixi de nou a Madrid a principis de 2022, després de la reunió que es va celebrar aquest setembre a Barcelona. Una reunió on el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es van comprometre a reprendre el diàleg, alhora que van fixar que les converses serien discretes i que només hi hauria reunions públiques quan s'anunciessin avenços.

La presència o l'absència de Junts

Junqueras ha assegurat que les posicions dels executius d'Aragonès i Sánchez són oposades. De fet, ha concretat que "els dos models polítics més oposats a Catalunya són el que representa el PSOE i el que representa ERC". "Estem a anys llum, per això hi ha una taula de negociació", ha afegit, defensant que les meses de diàleg s'han de fer amb qui es tenen posicions allunyades.

Un dels interrogants de la pròxima reunió de la taula de diàleg, que en principi es reunirà a principis d'aquest 2022, és si Junts hi serà o no. Cal recordar que la trobada del setembre passat es va fer sense que hi hagués cap representant del partit de Carles Puigdemont, ja que la seva delegació estava formada per membres que no eren del Govern i el mateix Aragonès no va acceptar la proposta. Llavors, el líder d'ERC ha assegurat que és contradictori el fet que "aquells qui han reclamat insistentment i durant molt temps el sit and talk, ara que tenen l'oportunitat d'asseure's i parlar, diguin que no volen asseure's".

"Quants més siguem, millor"

Igualment, Junqueras ha afirmat que respecta qualsevol decisió que prenguin altre formacions, tot i que considera que "aquesta contradicció l'hauran de resoldre ells, la gent de Junts". En aquest sentit, ha volgut relaxar la tensió amb la formació de Puigdemont i s'ha mostrat convençut del fet que "en representació de Junts hi ha diferents persones en el Govern, diferents membres del Govern, que estan perfectament qualificats sense cap dubte per asseure's en aquesta taula". Llavors, ha desitjat que Junts no impedeixi la recerca d'una solució pel conflicte català.

"Quants més siguem en la defensa de l'amnistia i l'autodeterminació, millor", ha defensat el líder republicà sobre si l'absència de Junts debilita la delegació catalana a la taula de diàleg. El partit de Puigdemont pretenia portar a la mesa algunes de les figures clau de la formació que no formen part de l'executiu català, com ara Jordi Sànchez. Aleshores, finalment, sobre si ell i la resta de presos independentistes haurien de tenir un rol en les converses amb l'estat espanyol, Junqueras ha assenyalat que no aspira a tenir "cap paper especial enlloc". Per contra, espera poder ajudar allà on pugui ser útil.

 

Imatge principal: El líder d'ERC, Oriol Junqueras / Europa Press