El vicepresident Oriol Junqueras, empresonat a Estremera, ha assegurat que la part més dura de la seva reclusió és “estar lluny de la família”, perquè “és injust que se’ls castigui a ells”. A més, ha assegurat que les imatges difoses des de dins de la presó es van prendre “sense el nostre consentiment” i tot i que les imatges “no són degradants”, suposen una “intromissió en les nostres vides privades”.

En una entrevista per mitjà d’un qüestionari concedida a Catalunya Ràdio, que l’ha reproduïda amb una veu en off, Junqueras considera que l’empresonament a Estremera, lluny de Catalunya “fa patir el nostre entorn”, però que tot i això, “no hem de caure en provocacions”. “Ja no és venjança, és acarnissament”, ha afegit.

En tot cas, ha apuntat que el nou Govern espanyol “no ha emès cap senyal” que permeti resoldre la seva situació i en aquest sentit, ha recordat que “es poden fer diversos gestos i n'hi ha algun de molt clar”, sense especificar quin pewrò presumiblement en referència al trasllat a presons catalanes i per això ha demanat “respecte” al nou president espanyol, Pedro Sánchez i l’ha emplaçat a “parlar amb el Govern català”. "És el mínim que podem esperar, no poso el llistó gaire alt", ha afegit el vicepresident del Govern destituït, en què precisa que no es refereix a "un respecte cap al nosaltres individual" sinó a "un respecte cap a milions de catalans".

O Zapatero o estadisme 

"Sánchez haurà de triar si fer canvis superficials com Zapatero o ser un estadista", ha afegit Junqueras en el marc de l’entrevista, per assegurar que el president espanyol "pot arriscar-se o quedar-se en un postureig progressista". També ha apuntat que la funció d’ERC no ha de ser “donar estabilitat al PSOE”, si no “fomentar el diàleg”.

Pel que fa a la constitució del nou Govern català, Junqueras ha apuntat que ell està aportant les seves opinions a ERC a partir dels seus col·laboradors, i en tot cas ha assegurat que desitja “el millor” al president de la Generalitat, Quim Torra.

Així mateix, Junqueras ha apuntat que “no toca” parlar de la seva relació actual amb el president a l’exili, Carles Puigdemont, amb qui no manté contacte des de fa mesos. “Sort i encerts a tothom”, s'ha limitat a dir.