El vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, ha defensat aquest divendres que la marxa d’empreses “no té impacte” en impostos com l’IVA, l’IRPF o el de societats, i ha matisat que són decisions “de caràcter temporal”.

En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, Junqueras ha considerat que “no ens hauria de sorprendre” que presumptament el Govern espanyol pressioni les empreses, ja que es tracta d’un executiu que “se salta el concepte de propietat”. En aquest sentit, ha afegit que tampoc “no és el millor senyal per a l’estabilitat” que un govern “doni ordres de colpejar a les portes de les escoles”.

Junqueras també ha reconegut que “cada dia” manté reunions amb multinacionals i empreses de tot tipus, i ha dit que els transmet que és positiu “continuar invertint a Catalunya”, ja que es tracta d’una economia que “creix més ràpidament que les del seu entorn”. “Tenim rècord històric d’inversió estrangera”, ha volgut deixar clar.

El conseller també ha matisat que el Govern, “al contrari que l’espanyol”, “no intervenim en les decisions de les empreses”, i ha criticat l’executiu de Rajoy per prendre “decisions contràries al bé comú”.

Independència “el més aviat possible”

Economia a banda, Junqueras ha descartat la convocatòria de noves eleccions, perquè “ja tenim els mandats del 27-S i l’1-O”. En aquest sentit, assegura que “les eleccions no són la millor manera d’avançar”, i que “si depèn de mi” es declararà la independència “el més aviat possible”.

Preguntat sobre la contínua mobilització de la població, i fins quan haurà de durar, el vicepresident ha cridat els ciutadans “a fer el necessari per viure en una república on no s’empresoni els honrats”, en clara referència a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En aquest sentit, ha contraposat la situació dels líders de l’ANC i Òmnium amb la de persones que “han evadit impostos i han cobrat comissions durant dècades” i ara són al carrer.

Junqueras també ha reclamat a la gent confiança que el Govern actuarà correctament, i ho ha exemplificat dient que les urnes, les paperetes i les escoles obertes de l’1-O no van ser obra de l’”Esperit Sant”.