La proclamació de la República catalana s’emmarca en els valors universals. Així ho ha defensat el vicepresident Oriol Junqueras en un parlament posterior a la declaració d’independència al Parlament de Catalunya. “Sempre hem apel·lat als valors universals”, ha defensat en un missatge emocionat on s’ha dirigit a la resta de pobles de l’Estat espanyol i del món. “És per això que arreu del món poden entendre la voluntat dels nostres actes”.

En el seu discurs davant les escales principals de la cambra catalana, i davant la presència de més de 500 alcaldes de tot el país, Oriol Junqueras s’ha volgut dirigir també als ciutadans que poden tenir inquietuds en aquest moment. “Nosaltres actuem de bona fe, amb respecte i estima”, ha dit. Els ha volgut transmetre confiança en els “reptes de present i futur”, i ha recordat que la proclamació de la nova república s’emmarca en els valors universals.

A la resta de pobles de l’Estat espanyol, amb qui ha insistit que “compartim tantes coses”, el vicepresident català ha volgut “reiterar el compromís per construir un futur en comú molt millor”. Aquest cop, ha afegit, “des de la plenitud del respecte i la llibertat, amb les eines pròpies d’un estat”. Ha defensat la idea d’”un sol poble inclusiu i integrador”. També ha apel·lat a la participació en el procés constituent que, segons la declaració aprovada, s’acaba d’iniciar.