Carme Forcadell ha asistido al consell nacional ./ EFE

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha fet avui una crida “a la responsabilitat de tothom” per fer possible un acord per construir un govern compromès amb la independència. El líder republicà, que ha obert amb la seva intervenció el consell nacional d’Esquerra, ha assegurat que, igual com ha estat possible l'acord per constituir la Mesa del Parlament, n'hi haurà també en tot allò que caldrà pactar les pròximes setmanes i al seu partit li tocarà “ajudar i posar oli a molts engranatges”.

"No cal que ho recordem perquè tothom ho té present. Tots els altres actors tindran la responsabilitat que pertoca i tindrem un Govern català compromès amb la independència del nostre país", ha assegurat.

La reunió del consell nacional ha comptat amb la participació dels diputats de Junts pel Sí Carme Forcadell –que dilluns serà escollida presidenta del Parlament i que ha estat rebuda amb aplaudiments–, Magda Casamitjana (MES) i Toni Comín.

Transversal

Precisament, al llarg de la intervenció, Junqueras ha destacat la “generositat” que ha demostrat el seu partit a l’hora d’obrir les llistes electorals “a gent d’arreu”. “Això ens ha de caracteritzar també les pròximes setmanes en tots els àmbits amb capacitat de decisió, govern i en qualsevol procés electoral”, ha assegurat.

El consell nacional ha aprovat, a proposta de l’executiva, que Joan Tardà sigui el primer representant de la formació que aparegui en les llistes amb què concorri ERC a les eleccions espanyoles del 20 de desembre.

No ha concretat, però, amb quina fórmula electoral es presentarà als comicis. Això sí, s’ha acordat impulsar una “llista transversal, de perfil cívic i progressista” i s’ha insistit que les eleccions plebiscitàries ja es van celebrar el 27S i, per tant, la llista de Junts pel Sí no es tornarà a repetir.

Aquesta setmana CDC i republicans han celebrat reunions per abordar la possibilitat de consensuar una proposta de cara al 20D, però no s’ha tancat cap acord.

Les diverses possibilitats que ara per ara s’estan barallant per a la llista i que hauran de permetre el que Francesc Homs ha qualificat com una fórmula supercreativa s’hauran de concretar la setmana vinent.

Les dues formacions han assegurat que serà una proposta feta de mutu acord. Mentre CDC es mostra partidària d’una entesa per concórrer plegats, a ERC hi ha més reticències i es parla de fórmules intermèdies o anar per separat. Entre les possibilitats que estudien les dues parts hi ha des de compartir un paraigües comú fins a concórrer conjuntament en alguna de les circumscripcions o al Senat.

En qualsevol cas, el termini per a presentar coalicions davant la Junta Electoral acaba el dia 6 de novembre.