El president d’ERC i vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha expressat el “compromís inequívoc i absolut de complir el mandat democràtic de l’1 d’octubre”. Així ho ha assegurat en la seva intervenció, aquest dissabte al matí, al consell nacional d’ERC, en què el partit ha fixat la seva posició d’unitat amb el president Puigdemont per afrontar els propers dies i, en especial, l’amenaça per part del Govern espanyol de liquidar l’autogovern català amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

Amb tot, Junqueras no ha estat explícit a l’hora de dir què ha de fer el president Puigdemont dilluns vinent, quan ha de respondre el requeriment enviat per l’executiu Rajoy sobre la declaració d’independència amb l’amenaça de suspendre l’autonomia en cas que la resposta sigui qualsevol altra cosa que un ‘no’.

Miracles per superar les dificultats

El president d’ERC ha iniciat la seva intervenció recordant que malgrat l’intent del Govern espanyol d’evitar la celebració del referèndum, aquest “es va fer”, perquè la ciutadania catalana “ha fet miracles i ha superat totes les dificultats que ens han posat”, tot recordant que “no hi ha cap democràcia on el govern ordeni a la policia colpejar els votants".

A partir de la celebració exitosa de l’1-O, Junqueras ha refermat el seu compromís amb el “mandat democràtic” que es va expressar aquell dia, afirmant tot el suport al president Puigdemont.

Convençut que “en l'àmbit de les nacions i els estats lliures del món ens hem mostrat més raonables que el govern espanyol", Junqueras ha apel·lat a la “unitat” per manifestar un cop més “el suport al president de la Generalitat per complir el mandat de l’1-O, el d’anar cap a la República catalana”.

Així mateix, ha fet una crida al diàleg, però recordant que perquè aquest fructifiqui “necessita tenir com a referent la construcció de la república i de la independència”.

Crítiques al PSC

A més, Junqueras ha aprofitat per advertir dels “cants de sirena” de la reforma constitucional, tot recordant que la proposta de reforma “la tutelaran aquells que ens van tombar l'estatut del 2006", un fet que ha aprofitat per recordar que en la manifestació del 10 de juliol del 2010 en protesta per la laminació de l’Estatut per part del Tribunal Constitucional, hi eren presents “els màxims dirigents del PSC”. "Avui la direcció del PSC ens diu que és el PP qui decideix per nosaltres", ha afegit.